TEHNO

Ovih 5 aplikacija odmah brišite sa mobitela

Smartphone, uprkos svim čarobnim mogućnostima koje donosi u naš život, predstavlja i opterećenje

Najbolje ih je uopće ne imati na svom mobitelu. Ilustracija

Dž. B. / Avaz.ba

23.9.2019

Smartphone, uprkos svim čarobnim mogućnostima koje donosi u naš život, predstavlja i opterećenje, a ovo je lista aplikacija na njemu koje bi bilo najbolje izbrisati.  

Bilo da vas uz pomoć njih mogu pratiti, predstavljaju prijetnju mentalnom zdravlju ili vam samo sišu bateriju i memoriju. PopularMechanics navodi njih pet koje je najbolje uopće ne imati na mobitelu. 

1. Angry Birds

Angry Birds nije vaš prijatelj. Ilustracija

Depresivna, ali istinita činjenica - Angry Birds nije vaš prijatelj, čak ni nakon svih ovih godina provedenih zajedno. Naime, ta igrica, koju je 2009. osmislio finski developer Rovio Entertainment, preko noći je postala hit. Šta je pošlo po zlu? 

Sve je počelo s Edvardom Snoudenom (Edward Snowden), koji je tvrdio kako ta igrica uzima enormnu količinu podataka o korisniku, a to se potvrdilo kad je otkriveno da "US National Security" i britanski "Communication Headquarters" preko nje prikupljali privatne podatke o ljudima.

Osim toga, reklamna kampanja skrivena u kodu igrice omogućila je ciljano oglašavanje te su preko nje najosjetljiviji podaci, poput telefonskih brojeva, lokacija, političkih informacija, pa čak i informacija o seksualnoj orijentaciji korisnika, postali vidljivi. Iako developeri kažu kako je aplikacija sada sigurna za korištenje, možda nije loše malo se odmoriti od pucanja u svinje i igranja sa pticama.

2. IPVanish VPN

Njihova svrha je maskirati internetsku aktivnost. Ilustracija

VPN-i ili virtuelne privatne mreže postale su u posljednjih 10 godina vrlo popularne, iako postoje još od 1996. Njihova svrha je maskirati internetsku aktivnost i osigurati online privatnost kreirajući privatnu internet vezu od javnih veza. VPN-i maskiraju vaš internet protokol IP lokaciju, zbog čega vas je skoro nemoguće locirati.

Ironično, većina VPN-ova nisu sigurni, uključujući i neke od najpopularnijih provajdera, poput IPVanish VPN-a, za koji je otkriveno da, ironično, prosljeđuje informacije o svojim korisnicima.

3. Facebook

Aplikacija troši bateriju više nego bilo koja druga. Ilustracija

Ne bojte se, niko vam ne želi oduzeti Facebook. Činjenica je, ipak, da ova aplikacija, osim što je nametljiva, troši bateriju više nego bilo koja druga. Stoga umjesto aplikacije koristite Facebook bookmark, koji će stajati na vašem početnom ekranu i otvoriti vaš profil unutar internetskog preglednika.

4. Accu Weather

Konstantno ažurira podatke. Ilustracija

Koliko god bile korisne, ovakve aplikacije itekako iscrpljuju bateriju, jer konstantno ažuriraju podatke. Izbrišite i widget za prikaz vremenske prognoze, ako ga koristite. Umjesto aplikacije za vremensku prognozu, koristite glasovnu “OK, Google” opciju.

5. Aplikacije s brzim punjenjem

Takve aplikacije su puka prevara. Ilustracija

Postoji bezbroj aplikacija koje nude obećanja da ćete moći brzo napuniti mobitel. Činjenica je da ništa ne može napuniti mobitel brže od toga što to omogućavaju postavke. Takve aplikacije su puka prevara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.