ODLUKE

Švedski kralj ukinuo kraljevski status za petero unučadi

Zadržat će titule princ ili princeza i vojvoda ili vojvotkinja

Švedska: Kraljevska porodica. Kraljevski sud Švedske

Avaz.ba/BBC

8.10.2019

Švedski kralj Karl Gustav (Carl XVI Gustaf) smanjio je broj članova porodice koji će primati novac iz sredstava dobijenih od poreskih obveznika odlukom da ukine status kraljveskog visočanstva za petero svojih unuka.

Kako je saopćeno, kraljevi unuci će zadržati titule princ ili princeza i vojvoda ili vojvotkinja, ali neće obavljati kraljevske dužnosti, prenosi CNN.

BBC navodi da ova odluka znači da unuci Karla Gustava, starosti od jedne do pet godina, više neće primati godišnji "džeparac", apanažu koji se članovima kraljevske porodice isplaćuje iz budžeta. 

Odluka se ne odnosi na dvoje djece švedske prestolonasljednice, princeze Viktorije (Victoria), na princezu Estelu (Estelle) i njenog mlađeg brata, princa Oskara (Oscar).

Roditelji petoro dece isključene iz kraljevskih dužnosti, princ Karl Filip (Carl Philip) i njegova supruga princeza Sofija (Sofia), kao i princeza Madlen (Madeleine) i njen suprug Kristofer O''Nil (Christopher O'Neill), pozdravili su kraljevu odluku na društvenim mrežama.

Princeza Madlen napisala je na Instagramu da ova promjena "daje priliku djeci da oblikuju sopstvene živote kao privatne osobe".

Njen brat, princ Karl Filip, napisao je na toj društvenoj mreži da njegova djeca sada imaju mogućnost "slobodnijih izbora u životu". 

Švedska kraljevska porodica postala je 1980. godine prva koja je promijenila pravila nasljeđivanja, tako da je nasljednik trona prvorođeno dijete, bez obzira na pol.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.