RUSIJA

Uspješno operirana djevojčica s "Betmenovim licem"

Tokom tretmana bit će potrebno od šest do osam operacija, što će trajati 18 mjeseci

Srna

8.10.2019

Djevojčici je dijagnosticiran menacitični nevus. Agencije

  • Onkolozi iz ruskog regiona Krasnodaruspješno su obavili prvu u nizu operacija radi uklanjanja velikog madeža s lica šestomjesečne Lune Fener (Fenner) iz Amerike, objavili su ljekari, javlja Srna. 

Prema riječima direktora specijalizirane klinike za lasersku i fotodinamičku terapiju Andreja Aleksutkina, tokom tretmana bit će potrebno od šest do osam operacija, što će trajati 18 mjeseci. 

TASS navodi da je djevojčici dijagnosticiran menacitični nevus. Postoji rizik da se kod osoba s ovom dijagnozom razvije melanom.

Medicinski stručnjaci kod kojih su roditelji vodili dijete u SAD nisu mogli da pomognu i postojala je veoma mala šansa za uspjeh jer je njihovom metodologijom predviđeno do 80 operacija pod općom anestezijom, što tako mala beba ne bi mogla da podnese. 


Prva operacija je bila uspješna. Agencije

Slučaj ovog djeteta objavljen je na brojnim društvenim medijima i specijalisti iz Krasnodara uputili su poziv Luni i njenoj majci da dođu na fotodinamičku terapiju. 

- Prva operacija je bila uspješna. Luna jede dobro i uzima napitke kao i svako dijete. Nismo koristili nikakve lijekove, poput antipiretika ili analgetika. Ljekari su radili na dijelu kože na Luninom čelu - naglasio je Aleksutkin.

Lunino stanje na licu podsjeća na masku strip-junaka Betmena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.