OPASNO

Ovaj proizvod za higijenu nemojte držati u autu

Iako je vrlo praktičan onima koji muku muče s masnoćom kose, zapravo donosi više štete nego koristi

Kad se limenka zagrije, pritisak se u njoj povećava i ona može eksplodirati. Ilustracija

I. K. / Avaz.ba

10.10.2019

Događaj koji se prošle sedmice proširio društvenim mrežama uznemirio je mnoge pripadnice ljepšeg spola. 

Naime, jedna djevojka je u automobilu ostavila šampon za suho pranje kose, a šteta koja je nanesena je u najmanju ruku nevjerovatna. 

- Stvarno mislim da moram proširiti riječ o ovome kako bih spasila druge od štete ili čak od povreda. Molim vas podijelite. Šampon za suho pranje bio je u autu moje kćerke, u ladici između vozačkog i suvozačkog mjesta. Ladica je bila zatvorena. Jučer je bio jako topao dan i šampon je eksplodirao. Potpuno je raznio prednji dio konzole, izletio kroz šiber i odletio 50 metara dalje od auta. Samo sam htjela upozoriti vas i vašu djecu da pažljivo čitate upozorenja na proizvodima koje kupujete. Molim vas, ne ostavljajte sprejeve i ostale limenke aerosola u svome autu! Pogotovo ne šampon za suho pranje! Zahvalna sam samo što niko nije povrijeđen... - napisala je majka djevojke kojoj se incident dogodio. 


Iako je standardno upozorenje na bočicama u spreju poput dezodoransa i šampona za suho pranje ono da se ne smije izložiti temperaturama višim od 48 stepeni, nemojte se voditi temperaturom zraka - one u automobilu mogu se popeti i "duplo", naročito tokom ljetnih mjeseci i na suncu.

Priča je upozorenje da nikada nije dobra ideja čuvati sprejeve u autu. Naime, kad se limenka zagrije, pritisak se u njoj povećava i ona može eksplodirati.

No, nije jedina mana ove vrste šampona u tome što ih ne možete nositi sa sobom ili koristiti na ekstremnim temperaturama. Iako je vrlo praktičan onima koji muku muče s masnoćom kose, zapravo donosi više štete nego koristi, upozorava "The List".

Može doprinijeti pucanju vlasi, začepiti folikule kose i rezultirati dugoročnim opadanjem dlake. Istraživanje koje prenosi "Healthline" dvoji je li upotreba ovog proizvoda uopće sigurna.

Naime, iako se naziva "šamponom", neće zaista očistiti kosu. Upit će masnoću, no isto tako jako posušiti vaš skalp, upozoravaju. Oni koji ionako pate od osjetljivog vlasišta trebali bi ga stoga izbjegavati u širokome luku.

Isto tako, šamponi za suho pranje često sadrže alkohol, koji samo dodatno isušuju. Kad je suha, kosa je podložnija pucanju, pa ju je u tim situacijama "opasno" dodatno češljati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.