RASPRAVA

Tata želio motivirati kćerku pa se našao na udaru kritika

On je objasnio kako bi tako njegova kćerka trebala manje raditi pa bi imala više vremena za vježbanje i brigu o svom zdravlju

Objava na društvenim mrežama izazvala raspravu. Ilustracija

I. K. / Avaz.ba

10.10.2019

Jedan tata je na popularnoj stranici Reddit izazvao pravu raspravu nakon što je priznao da planira plaćati svojoj kćerki da vježba.

- Sve sam više zabrinut zbog težine svoje kćerje. To je prestalo biti samo estetski problem i iskreno se brinem za njeno zdravlje - napisao je zabrinuti otac.

Kako je objasnio, njegova kćerka ima 22 godine i trenutno zbog odlaska na fakultet živi u drugom gradu.

- Naš dogovor je da plaćam njenu školarinu i stanarinu, a ona ima honorarni posao kojim pokriva trošak za namirnice, račune za komunalne usluge itd. - napisao je te dodao kako njegova kćerka želi zarađivati više kako bi imala dodatni novac za odjeću i slične stvari.  Priznao je i da je već razgovarao s njom o prekomjernoj težini te mu je ona rekla kako zbog brojnih drugih obaveza, posla i školovanja nema vremena za odlaske u teretanu. 

- Predložio sam da ću joj, ako krene odlaziti u teretanu, početi davati dodatan novac - napisao je on. 

On je objasnio kako bi tako njegova kćerka trebala manje raditi pa bi imala više vremena za vježbanje i brigu o svom zdravlju. Naveo je da je plaća 15 dolara po svakom satu provedenom u teretani te da je nije želio plaćati po izgubljenim kilogramima jer strahuje da će je to dovesti do nezdravih prehrambenih navika. No, njegova supruga se ne slaže s njegovim potezom pa je odlučio provjeriti što drugi ljudi misle. 

Ipak, nije očekivao da će njegova objava izazvati raspravu u koju će se uključiti više od hiljadu ljudi. Iako većina ne misli da je napravio katastrofalnu pogrešku i da je podbacio kao roditelj, uglavnom se slažu da bi trebao pronaći drugačiji način motivacije.

- Moja mama je provela posljednjih deset godina pokušavajući kontrolirati moju težinu podmićivanjem, plaćanjem privatnih trenera i na mnoge druge načine - piše u jednom od anonimnih komentara, a autor priznaje kako je njegova majka time postigla samo da se još više udalje jedno od drugoga.

- Puno pametnije bi ti bilo da svoj novac potrošiš na nutricionistu koji će savjetovati tvoju kćerku o zdravim prehrambenim navikama - poručio mu je drugi. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.