BIO JE DRUGAČIJI I OMILJEN

Smrt folk legende potresla cijeli Balkan: Viski, kokain i kocka bili su mu zaštitni znak

Pričalo se da je u stanju prokockati 50.000 eura u jednoj večeri, o svemu je iskreno govorio, danas bi mu bio rođendan

Avaz.ba / 100posto.hr

13.10.2019

Postoje neki folk izvođači čije pjesme nadilaze granice žanra, pa ih vole i cijene oni koji inače ne bi imali nikakve veze s takvom muzikom. Jedan od njih bio je i Sinan Sakić, koji je preminuo prošle godine čekajući transplantaciju jetre. 

Rođen u Loznici, oduvijek se bavio muzikom, ali nikad nije htio biti pjevač, nego se držao bubnjeva. Kao mladić je radio kao konobar, a prijatelji ga nikako nisu mogli nagovoriti da počne pjevati jer bi tako zarađivao puno više.

Prvi put je pustio glas kad mu je jedan gost kafića ponudio dvostruku mjesečnu plaću samo da mu otpjeva jednu pjesmu. Brzo je shvatio da se pjevanje puno više isplati.

Jedna tuga za dva druga

Na njegovom repertoaru našle su se pjesme drugih folk legendi, kao što su Toma Zdravković, Šaban Šaulić i drugi, a čuli su ga producenti koji su mu ponudili snimanje prvog singla. Bilo je to 1978., a "Rastanak kraj reke" odmah je postao hit. I iduća sva singla "Kulu gradim" i "Jedna tuga za dva druga" bile su uspješne. 

Početkom osamdesetih bio je jedan od najpopularnijih pjevača u cijeloj Jugoslaviji, a njegovu je karijeru odredila saradnja s Miodragom M. Ilićem, poznatijim kao Mile Bass, koji mu je napisao većinu pjesama te s kojim je radio u sastavu ''Južni vetar'', u kojem su, osim njega, bili još Dragana Mirković, Šemsa Suljaković, Mile Kitić i Kemal Malovčić.

Njihov je prvi album prodan u 70.000 primjeraka.

Svi su kasnije imali solo karijere, ali ''Južni vetar'' bio je velika novost na tadašnjoj muzičkoj sceni jer je kombinirao narodnu s modernom muzikom. Godinama poslije, taj će novi, hibridni žanr Rambo Amadeus nazvati turbo-folkom.

Sinan je u karijeri izdao ukupno 29 albuma.

Kroz cijelu karijeru javno je pričao o porocima, a najviše je volio viski, kokain i kocku. Jednom je uhapšen na graničnom prijelazu s 2,3 grama kokaina koji je nosio u donjem rublju. Pričalo se da je u stanju prokockati 50.000 eura u jednoj večeri. Uvijek je o svemu iskreno govorio.

- Nisam se liječio, samo sam ostavio piće. Koliko god popio, uvijek mi je bilo malo. Shvatio sam da to nigdje ne vodi osim u moju propast. Nisam ja ni bio težak, niti su drugi osjećali posljedice mog pića jer nisam agresivan. Ne volim se svađati. Ipak, shvatio sam da sam pretjerao i da sebi činim zlo kad toliko pijem. I ostavio sam. Samo sam odgurnuo bocu i to je to. Isto tako sam prekinuo i s kockom. Sve je u karakteru. Sad, kada je prošlo malo vremena, popijem koju čašu, ali s mjerom. Jedini porok kojeg se ne mogu odreći su cigarete - rekao je Sakić.

Buran privatni život

Privatni život naizgled je bio miran, Sinan je bio porodični čovjek koji je uvijek govorio kako ludo voli svoju suprugu Sabinu, ali ona mu je druga žena. Tek nakon što je preminuo prošle godine, u javnosti se pojavila njegova prva supruga s kojom je imao dvoje djece. 

- Sinan i ja smo se rastali zbog Sabine. On se s njom viđao dvije godine dok smo mi bili u braku, nas dvije smo bile trudne u isto vrijeme, to je bila javna tajna. On je pomalo pjevao i svirao bubnjeve, snimio je tri singlice, a tek kasnije je počeo ozbiljnije pjevati - ispričala je Velida Milkić.

Mlađeg sina Medu ona je povela sa sobom i otišla živjeti u Bosnu, a starijeg Rašida ostavila je sa Sinanom i Sabinom.

Optužila ih je da se nisu dobro odnosili prema njemu.

- Redovno smo se viđali sve do rata u Bosni, s time da nikad nisam bila u kontaktu sa Sabinom, nismo se ni srele i ne želim je nikada vidjeti. Ta žena toliko mrzi moju djecu da ja to u životu nigdje nisam vidjela. Igrala je opasnu igru, Sinan je radio za nju i njenu djecu, a mojoj nije dao ništa. Sabina je izmislila da je Rašid opljačkao obiteljski sef - rekla je njegova prva supruga.

S drugom Sabinom imao je kćerku i sina, a ona je iz prvog braka imala dvojicu sinova.

Zbog svega toga, porodica se svađala oko nasljedstva nakon njegove smrti. Sinan je imao tri stana u Beogradu, jedan u Sarajevu, Beču i Dizeldorfu te kuće u Loznici, Tuzli i Indiji, zemlji koju je godinama volio i posjećivao zbog gurua Sai Babe.

Sakić je priznao kako nije bio u dobrim odnosima sa sinom Rašidom, ali tek nakon što je ovaj završio u zatvoru jer je ubio svog najboljeg prijatelja. To ga je dotuklo, a iako kaže kako je njegov sin pucao u prijatelja u samoodbrani, jer je i sam dobio četiri metka, nikad to nije opravdavao.

- Nisam mu išao u bolnicu jer mi je bilo žao. Bilo mi je žao jer su njih dvojica spavali zajedno kao djeca, nisu mogli jedan bez drugog. Ja sam njemu samo jednom u životu otišao u zatvor, samo jednom! Rekao sam mu: ''Ti znaš koliko sam ja i tebe i njega volio. Svako neka nosi svoj teret, a ja tu neću postojati. Ako ti nešto bude trebalo, ja ću ti dati, poslat ću ti, ali više neću dolaziti.'' I majka ga je samo jednom posjetila. Ni majka ga nije nikad voljela - ispričao je Sakić o sinu.

Dobio je 12 godina zatvora, a izašao je netom prije očeve smrti.

Rođen na današnji dan 1956. godine

Legendarni pjevač svake je godine imao veliki koncert na beogradskom Tašmajdanu, a na onom posljednjem, 2017. godine, jedan se fan popeo na pozornicu i ljubio mu cipele.

S bolešću jetre borio se oko godinu. Liječio se u Beogradu, a nakon ugrađenih stentova u žučne kanale, ljekari su zaključili da mora na transplantaciju jetre koju nikad nije dočekao.

Sinan Sakić preminuo je u Beogradu 1. juna, a rođen je na današnji dan 1956. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.