U INAT

Ovo je najbesmislenija građevina na svijetu, napravljena je kako bi se jedan brat osvetio drugome

Na najužim mjestima široka je samo 60 centimetara, a na najširim oko 4 metra

Visoka je 14 metara, a na svakom spratu ima dva stana. Agencije

Avaz.ba / 100posto.hr

16.10.2019

Teško je zamislivo da barem jednom u životu niste prošli kraj kvarta u kojem su zgrade izgrađene, kako se to kod nas kaže, "jedna na drugoj", te iz čijih prozora gotovo da gledate komšiji u tanjir, WC ili krevet. Tako je to u modernim urbanim sredinama, svaka slobodna površina postaje prostor na kojem danas/sutra nikne zgrada, kuća ili trgovina.  

Međutim, jedna od poznatijih zgrada u Bejrutu, koju se inače smatra i najužom u tome gradu, nije takva zbog manjka prostora i želje da se iskoristi baš svaki centimetar, već iz jednog sasvim drugog razloga - iz inata! 

Naime, izgrađena je pedesetih godina prošlog stoljeća na zemljištu koje su dvojica braće naslijedili od oca. No, nisu se mogli dogovoriti oko gradnje, a stvar je postala zamršenija nakon što im je dio zemljišta oduzela gradska vlast koja je tamo gradila infrastrukturu. 

Na kraju im je ostalo zemljište čudnog oblika koje se nalazilo tik uz cestu. Jedan od braće, koji je završio s ovim 'nesretnijim' dijelom, napravio je usku zgradu kako bi se osvetio svom bratu koji je bolje prošao, i tako mu blokirao pogled na more, ali i smanjio vrijednost zemljišta.

Zgrada, koju lokalno stanovništvo čak zove "Inat", na najužim mjestima široka je samo 60 centimetara, a na najširim oko 4 metra. Visoka je 14 metara, a na svakom spratu ima dva stana. Dugo je vremena služila kao bordel, a zatim je postala sklonište za izbjeglice koje su bježale od rata. 

Danas u njoj niko ne živi, već je podsjetnik na glupavo inaćenje i princip "ako nemam ja, nećeš imati ni ti". Vlasnici je ne planiraju rušiti jer teško će naći novu namjenu tako malog prostora. 

Vlasnici je ne planiraju rušiti jer teško će naći novu namjenu tako malog prostora. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.