KLIMATSKE PROMJENE

Švicarska ostaje bez zaštitnog znaka

U junu količina otopljenog leda bila je jednaka godišnjoj potrošnji pitke vode u Švicarskoj

Planinski lanci bez leda. Agencija

Z.K. / Avaz.ba

16.10.2019

Zaštitni znak Švicarske ledenjaci izgubili su desetinu svog volumena u posljednjih pet godina, što je najbrža zabilježena stopa njihovog otapanja dosad, podaci su švicarske Akademije prirodnih nauka. 

U junu je količina otopljenog leda bila jednaka godišnjoj potrošnji pitke vode u Švicarskoj, objavljeno je iz akademije u Bernu. U istočnom dijelu zemlje i na sjevernim padinama Alpa brojni su ledenjaci ove godine izgubili između jednog i dva metra debljine.

Od početka 20. stoljeća nestalo je više od 500 manjih švicarskih ledenjaka. Međunarodna grupacija stručnjaka za klimatologiju (GIEC) još je prošle godine upozorila na alarmantnu brzinu globalnog zagrijavanja, a podaci švicarskih stručnjaka, nažalost, idu u prilog poznatim podacima.

Kazali su da je otapanje ledenjaka izravno povezano s klimatskim promjenama jer su oni vrlo osjetljivi na povećanje temperatura zraka, a temperature su pak povezane s povećanom koncentracijom ugljendioksida u atmosferi. Ako se globalno zatopljenje nastavi ovim tempom, brojni manji ledenjaci u potpunosti će nestati, a veći ledenjaci će postati još niži jer će se nastaviti otapati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.