ZANIMLJIVOSTI U gradiću Kristiansburg

Odrađena prva dostava paketa pomoću drona

Jedna je porodica koristila aplikaciju Wing za narudžbu lijeka, tableta Vitamina C, vode, maramica i dražeja za kašalj

Fena
22.10.2019 19:08

Dostava dronom

Foto: AFP

"Alphabetov (Google) Wing" je postao prva kompanija u SAD koja je završila dostavu paketa pomoću drona, prenosi MSN. U gradiću Kristiansburg koji je odabran kao "Wingov" testni teren, 22.000 stanovnika mogu normalno naručiti proizvode koje inače dostavlja "FedEx", lijekove iz "Walgreena" i čokolade proizvedene u lokalnim poduzećima - sve navedeno će im stići dronom.

"Wing" je inače "operirao" u dva australska gradića te u Helsinkiju. U izjavi kompanije piše da je prva dostava dronom odrađena u petak popodne u Kristianburgu te da je "popločala put za najnapredniju dostavu dronom u državi".

Jedna je porodica koristila aplikaciju Wing za narudžbu lijeka, tableta Vitamina C, vode, maramica i dražeja za kašalj, piše u izjavi. Također jedan je stariji stanovnik naručio rođendansku tortu za svoju suprugu. Iako je većina dostava odrađena "FedExovim" kamionom, posljednje je kilometre završio dron.

Žuti i bijeli dronovi su nakrcani paketima u lokalnom operativnom centru nazvanom Nest (gnijezdo). Tamo zaposlenici "Winga" pakiraju pakete do težine od 1.3 kilograma, koji se mogu dostaviti unutar radijusa od deset kilometara.

Jednom kada stignu na odredište, dronovi ne slijeću. Umjesto toga, lebde iznad kuće i spuštaju paket kablom, prenosi "Novi list".

Ostale kompanije rade na tome da lansiraju slične usluge, a među prvima su "Amazon", "UPS" i "Uber Eats". "Wing" je bio prvi koji je uspio dobiti dozvole FAA-e, Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (Federal Aviation Administration).

Tagovi

Dron Dostava

Komentari

NA VRH