TAJNI ZADATAK Radio je šest sedmica, odrađujući uglavnom noćne smjene od 12 sati

Kineski student opisao kako izgleda fabrika iPhonea: Bio je šokiran onim što je tamo vidio

Otkrio zbog čega se proizvodnja popularnog modela telefona neće vratiti u SAD

J. A. / Avaz.ba
25.10.2019 09:29

Kina: Fabrika iPhonea

Foto: AFP

Kineski student iz Njujorka Dedžian Zeng proveo je prošlo ljeto na tajnom radu u fabrici iPhone telefona u Kini. Zeng je bio na tajnom zadatku i otkrio je zbog čega se proizvodnja popularnog modela telefona neće vratiti u SAD. 

Radio je šest sedmica, odrađujući uglavnom noćne smjene od 12 sati, svakog dana osim nedjelje, u fabrici firme ''Pegatron'', jednom od proizvodnih partnera elektroničkog giganta ''Apps''. Posao mu se sastojao od ručnog ugrađivanja dijelova u mobilne telefone. 

Za to je imao neobičan razlog: istraživanje koje zajedno provode Univerzitet u Njujorku i udruženje "China’s Labor Watch" (Nadzor rada u Kini).

Do istraživanja je došlo pošto je udruženje u Kini "Nadzor rada u Kini" imalo saznanja da bi moglo doći do protivljenja radnika zbog uvjeta rada u fabrici. Nakon povratka u SAD, Zeng je u intervjuu za CNBC prenio svoja iskustva. 

A na temelju tog iskustva zaključuje da je, uprkos planovima predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump), praktično nemoguće da američki radnici preuzmu proizvodnju iPhonea i sličnih elektronskih uređaja. 

- Samo sam se pojavio. Dali su mi adresu fabrike i otišao sam tamo. Kad sam došao, vidio sam ljude kako stoje s prtljagom u dugom redu, pa sam samo stao u red. Kad sam došao na red, pitali su me za ličnu kartu, da im pokažem ruke i da izrecitujem englesku abecedu. Nakon toga sam upao. Trebalo mi je manje od 30 sekundi. Ne treba formalno da se prijavite za posao, niti da imate bilo kakve vještine - kaže Zeng, koji je u fabrici dobivao plaću od 3.100 juana ili 405 eura. 

Zeng smatra da je nemoguće ovakav režim rada primijeniti u SAD, jer nijedan američki radnik ne bi prihvatio rad za takvu plaću. Prema nekim snimcima, napravljenim iz ove fabrike, njen eksterijer više podsjeća na zatvor nego na fabriku, okružen mrežama koje bi spriječile samoubistva radnika. 

Međutim, mnogi smatraju da samim tim što Kina postaje sve više ekonomski jaka, ovakvi uvjeti rada bit će neprihvatljivi, što će zahtijevati prenošenje proizvodnje tamo gdje se industrijskom gigantu više isplati.

Tagovi

iPhone Fabrika

Komentari

NA VRH