KAŽU DA POMAŽE

Turski "lijek" protiv mahmurluka košta 30 feninga

Ova tekućina bogata je mineralima koji oporavljaju tijelo u slučaju kada se popila koja čašica previše

Turci kisele sve što raste. Ilustracija

Avaz.ba

2.11.2019

Turska kuhinja fuzija je okusa Srednje Azije, Bliskog istoka, istočne Evrope i Balkana. U ovoj zemlji jede se sve, od bureka i kebaba, preko dolmi, do baklave. 

Posebno mjesto u turskoj kuhinji ima ukiseljeno povrće poput krastavaca koje se jede praktično uz svaki obrok. Ne samo da Turci kisele sve štogod raste – na jelovniku ćete ponegdje naći i ukiseljene zelene šljive, već ne bacaju ni tekućinu od kiseljenja. 

Tekućina od ukiseljenog povrća ima široku primjenu u gastronomiju – može se koristiti kao marinada za meso, dodatak salatama ili koktelima. Turci je pak koriste i kao "lijek" protiv mahmurluka.

Tekućina od ukiseljenog povrća bogata je mineralima koji oporavljaju tijelo u slučaju kada se popila koja čašica previše, a navodno počinje djelovati nekoliko minuta nakon što je popijete. 

U istanbulskoj četvrti Eminonu mogu se naći trgovine s ukiseljenim namirnicama, ali i štandovi koji isključivo prodaju tekućinu od ukiseljenog povrća na čaše te po "smiješnoj" cijeni od tek jedne turske lire, odnosno oko 30 feninga.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.