KAD MOĆNI MISLE DA SU NEDODIRLJIVI

Bogatstvo im udarilo u glavu: Iz obijesti ubijali supruge, dadilje, prolaznike

Mnogi često uspijevaju proći nekažnjeno čak i kada počine najgore zločine

Počinili mnoge zločine. Arhiv

Avaz.ba

2.11.2019

Moć koja ide uz novac daje snagu bogatašima i čini da se osjećaju nepobjedivim. Mnogi bogataši tako često uspijevaju proći nekažnjeno čak i kada počine one najgore zločine. Ali, ponekad, nakon godina izbjegavanja kazne i njih stigne pravda. 

Jedan od najpoznatijih slučajeva jeste onaj sa O Džej Simpsonom, poznatim sportistom i glumcem, koji je bio optužen da je ubio bivšu ženu i njenog ljubavnika. Ali, on je proglašen nevinim, iako je godinama kasnije u građanskoj parnici proglašen krivim, pa je morao platiti odštetu porodicama žrtava.

Pogledajte u galeriji koji su to drugi bogataši koji su proglašeni krivim za ubistva.

Robert Durst: Ubio suprugu, prijateljicu i komšiju

Nasljednik američkog mogula nekretnina Simora Dursta. Agencije

Robert Durst, nasljednik američkog mogula nekretnina Simora Dursta, osumnjičen je za ubistvo tri osobe. Ketlin Mekormak Durst, njegova prva supruga, nestala je 1982. godine, njegova dugogodišnja prijateljica Suzan Berman ubijena je 2000. godine, a komšija Moris Blek 2001. 

To su sve slučajevi koji imaju direktne veze s Durstom, ali se špekulira da je možda ubio i neke druge. Optužen je za ubistvo Bleka, ali je na suđenju 2003. godine tvrdio da je pištolj slučajno opalio u samoodbrani. Svjedočeći u svoju odbranu, Durst je rekao: 

- Pištolj je ciljao na mene. Gurao je pištolj prema meni, a ja sam pokušavao gurnuti pištolj.

 Oslobođen je za to ubistvo, ali je ipak 2015. godine uhapšen zbog ubistva Suzan Berman. To suđenje je u toku.

Majkl Skakel: Dadilju ubio štapom za golf

Od 2013. na slobodi. Agencije

Porodica Skakel bila je veoma bogata i bliskog srodstva s Kenedijevima. Glava porodice rijetko je  bio kod kuće, ostavljajući svoje sinove Majkla i Tomasa na brigu dadiljama koje su se žalile na njihove nestašluke.  Međutim, kada su bili tinejdžeri, policija ih je saslušavala zbog ubistva. 

Marta Moksli (15) ubijena je u oktobru 1975. u Grinviču, u Konektikatu, a njeno beživotno tijelo pronađeno je ispod drveta. Ubijena je udarcem štapom za golf u glavu, koji je nađen pored tijela. Njene pantalone i donji veš bili su spušteni. Štab za golf policiju je odveo na trag Skakelovih, a utvrđeno je da ju je Tomas vidio posljednji i zato je smatran osumnjičenim. 

I Tomas i Majkl bili su podvrgnuti detektoru laži, a obojica su ga prošla. Tokom narednih godina više ljudi tvrdilo je da je Majkl priznao da je ubio Martu. Majklova priča o tome gdje je bio kada je Marta umrla, mijenjala se tokom godina. Godine 2000. Majkl Skakel optužen je za Martino ubistvo i kasnije je osuđen. Međutim, nakon nekoliko godina žalbi Majkl je dobio novo suđenje jer se sud složio da je njegov prvi advokat bio neadekvatan. Još nema novog suđenja i on je od 2013. godine na slobodi.

Fil Spektor: Dobio 19 godina za ubistvo iz nehata

Spektor je bio muzički producent. Agencije

Spektor je bio muzički producent odgovoran za mnoštvo pop ploča koje su izašle 1960-ih, radeći s poznatim pjevačima poput Ajka i Tine Tarner i Džona Lenona. 

Međutim, godinama kasnije polako je njegova slava zgasnula. Onda se iznenada 2003. njegovo ime našlo na naslovnim stranama kada je pucao u glumicu Lanu Klarkson u svom domu. Optužen je za ubistvo, ali prvo suđenje 2007. završeno je poništenjem. 

Tokom suđenja 2008. godine, sudija je presudio da porotnici mogu razmotriti manju optužbu za ubistvo iz nehata, kao i prvobitne optužbe za ubistvo. Kasnije je proglašen krivim za ubistvo drugog stepena i osuđen na 19 godina zatvora. Podnio je nekoliko žalbi, od kojih su sve odbijene.

Harold Landri: Ubio suprugu da ne dobije njegovo bogatstvo

Lusi i Harold Landri. Arhiv

Bogati Teksašanin živio je u Engleskoj sa suprugom Lusi u naizgled idiličnom braku. Ali, ubrzo su se odaljili i počeli viđati druge ljude, a brak im je ispunio bijes. Ubrzo nakon što je Lusi zatražila razvod, Harold je poduzeo sve mjere da ona ne dobije previše njegovog bogatstva. A onda je nađena mrtva. 

Izbodena je više od 20 puta. Na svu sreću, njeno tijelo nisu našla njihova djeca koja su se igrala u dvorištu, već je policija brzo reagirala. Harold je uhapšen, a rekao je da ga je Lusi napala nožem i da se on samo branio. Tužilac nije bio ubijeđen u njegovo opravdanje i Harold je osuđen na život u zatvoru.

Lajl i Erik Menendez: Ubili roditelje, nisu mogli čekati da umru

Erik je imao 18 godina, a Lajl 21. Arhiv

Njih dvojica bili su bogati nasljednici koji su odlučili da ne žele čekati da im roditelji umru prirodnom smrću, već su ih ubili 1989. Erik je imao 18 godina, a Lajl 21. Njihov otac (45), tada izvršni direktor u Holivudu, upucan je šest puta sačmaricom koju su braća kupila dan prije ubistva. 

Njihova majka imala je deset prostrelnih rana. Suđenje za dvostruko ubistvo bilo je praćeno s velikom pažnjom devedesetih, od kada izdržavaju doživotne kazne zatvora.

Ešton Saks: Upucao roditelje i braću

Glumio ožalošćenog sina. Agencije

Ešton Saks bio je sin Andre i Breda Saksa. Godine 2014. Andra, Bred i dvoje od njihovih troje djece su upucani. Djeca su preživjela, ali je jedan dječak ostao paraliziran.

Ešton je navodno bio u drugom gradu na studijama kada se desilo ubistvo. Glumio je ožalošćenog sina, a onda je policija otkrila da je upravo on bio iznajmio vozilo koje je snimljeno kako se udaljava s mjesta zločina. Vozio je 18 sati kako bi uvečer stigao do kuće roditelja. Kupio je automatsku pušku i maskirao se. Nikad nije objasnio zašto je ubio svoju porodicu.

Osuđen je na doživotnu robiju.

Nejtan Leopold i Ričard Leb: Planirali savršeno ubistvo

Planirali su počiniti savršeno ubistvo. Agencije

Nejtan Leopold i Ričard Leb bili su sinovi ekstremno bogatih porodica; i obojica su smatrani inteligentnima s obećavajućom budućnošću. Uprkos tome, mladići bi često činili sitna krivična djela poput sitne krađe, a planirali su da počine savršeno ubistvo.

Oni su se vozikali kolima okolo tražeći potencijalne žrtve dok se konačno nisu odlučili za nesretnog dječaka Bobija Frenksa. Uveli su Bobija u svoj automobil. Ubili su ga dlijetom, a sljedećeg jutra poslali su zahtjev za otkupninu dječakovoj porodici. Bobijevo tijelo brzo je pronađeno, zajedno s parom naočara.

Policija je ubrzo otkrila da su one pripadale Leopoldu. Zločin mladića je otkriven i obojica su brzo priznala. Osuđeni su na doživotni zatvor. Ričard Leb izboden je u zatvoru i umro je u 30. godini života. Nejtan Leopold  služio je33 godine zatvora dok nije uvjetno pušten na slobodu. Ostatak svog života mirno je proživio u Portoriku.

Isei Sagava: Silovao pa ubio kolegicu i jeo njeno meso

Poslije hapšenja bio je zatvoren u mentalnu bolnicu u Francuskoj. Arhiv

Isei Sagava rođen je u bogatoj porodici i vodio je prilično privilegiran život. Isei je navodno bio zainteresiran za kanibalizam od ranih godina, ali onda je u ranim tridesetima riješio probati ljudsko meso. 

Studirao je u Francuskoj i namamio je kolegicu Rene Artvelt u svoj stan pod izgovorom da mu pomogne u vezi s lekcijom. Kada su bili sami zajedno, on ju je ubio, a zatim je silovao. Poslije je počeo jesti njeno tijelo. Kada se htio otarasiti njenih ostataka, otišao je u obližnji park, ali je uhvaćen u tom postupku. 

Poslije hapšenja bio je zatvoren u mentalnu bolnicu u Francuskoj, ali je na kraju poslan u Japan. U Japanu mu nikad nije suđeno i do danas on se šeta kao slobodan čovjek. Nakon puštanja na slobodu stekao je nakratko čak i slavu, ali ga se odrekla porodica i sada jedva spaja kraj s krajem.

Džon Bruks: Sa sinom čekićem ubio majstora

Milioner Džon Bruks. Arhiv

Milioner Džon Bruks i njegov sin Džesi platili su nekolicini muškaraca da otmu i ubiju majstora po imenu Džek Rid, jer su vjerovali da ih je ovaj potkrao. 

Muškarci koje je Bruks platio svjedočili su da su po Bruksovoj naredbi namamili žrtvu u štalu, čekićem ga pretukli, zamotali tijelo u foliju, položili u zadnji dio Ridovog kamiona i odvezli ga na jedan parking, a zatim pobjegli. Džon Bruks proglašen je krivim za ubistvo prvog stepena i zavjeru za izvršenje ubistva. 

Džon du Pont: Tvrdio da nije ubio Dejva Šulca

Osuđen je na kaznu od 13 do 30 godina. Arhiv

Džon du Pont bio je bogati nasljednik bogatstva porodice Du Pont. Također je bio sklon opsesivnom ponašanju i paranoji. Razvio je strast prema hrvanju koje je dovelo do tragičnog ubistva Dejva Šulca. 

Prema svjedocima ubistva, Džon je prolazio kroz vrijeme ekstremnog stresa i on je naglo i naizgled ničim izazvan pucao u Dejva. Džon se na dva dana zaključao u svojoj vili dok je pregovarao sa policijom preko telefona. 

Policija je na kraju isključila struju i uhvatila Džna dok je izlazio da popravi osigurače. Du Pont se izjasnio da nije kriv, a njegovi advokati tvrdili da je neuračunljiv, ali njegovu odbranu sud je odbacio, a porota ga je proglasila krivim. 

Osuđen je na kaznu od 13 do 30 godina i umro je u zatvoru kad je imao 72 godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.