GRAĐEVINE

Ovo je sedam najviših zgrada na prostoru bivše Jugoslavije, na spisku i "Avaz Twist Tower"

"Avaz Twist Tower" smješten je na Marindvoru, u poslovnom distriktu Sarajeva, te je velika turistička atrakcija

Ovo su najviše zgrade u bivšoj Jugoslaviji. Avaz

Z.K / Punkufer.hr

3.11.2019

"Avaz Twist Tower" visok je 172 metra. Arhiv

Najviša zgrada u Bosni i Hercegovini

Sjedište novinsko-izdavačke kuće „Dnevni avaz“ u Sarajevu najviša je zgrada u Bosni i Hercegovini, ali i na prostoru bivše Jugoslavije. "Avaz Twist Tower" visok je 142 metra, a zajedno s antenom doseže visinu od 172 metra. Smješten je na Marindvoru, u poslovnom distriktu Sarajeva, te je velika turistička atrakcija. Ne čudi što se mnogi penju do vrha tornja, s kojeg puca prekrasni pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine. 

Najviša zgrada u Sloveniji

Kristalna palača izdiže se na 89 metara visine. Arhiv

Kristalna palača najviša je zgrada u Sloveniji. Riječ je o poslovnom neboderu u Ljubljani koji se izdiže na 89 metara visine na Šmartinskoj cesti 152. Na 20 spratova izmjenjuju se poslovni prostori, dizajnerske trgovine, kongresne dvorane i slični sadržaji. Sagrađena je 2011. godine.


Najviša zgrada u Crnoj Gori

Tri stambena nebodera u Bulevaru Mitra Bakića. Arhiv

Najviše zgrade u Crnoj Gori su tri stambena nebodera na Bulevaru Mitra Bakića koji se protežu od broja 50 do 54. Visoki su 65 metara, svaki ima po 18. spratova, a izgrađeni su 2016. godine.

Najviša zgrada u Srbiji

"Ušće Tower" visok je 141 metar. Arhiv

Tu je i neboder s pogledom na rijeku Savu i Dunav u Novom Beogradu, takozvani "Ušće Tower". Smatra se najvišom zgradom u Srbiji. Zgrada je originalno sagrađena 1964. godine, bila je visoka 105 metara, a u njoj se nekad nalazio Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije.

Oštećena je 1999. godine za vrijeme NATO-vog bombardiranja, a tokom obnove dodata su joj dva nova sprata, zbog čega je dosegla visinu od 115 metara. S antenom, "Ušće Tower" u Bulevaru Mihajla Pupina visok je 141 metar. Uz ovaj objekt trenutno se gradi i nekoliko metara niži "Ušće Tower 2", u kojem će biti smješteni uglavnom poslovni prostori.


Najviša zgrada u Hrvatskoj

Katedrala uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava. Arhiv

Katedrala uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava najviša je zgrada u Hrvatskoj. Ova zgrada u neogotičkom stilu dugačka je 77 metara i široka 46 metara. Sjeverni toranj izdiže se na 104, a južni na 105 metara. Površina crkve je 1.617 kvadratnih metara, a može odjednom primiti oko 5.000 osoba.

Najviša zgrada u Sjevernoj Makedoniji

Neboderi imaju 42 sprata. Arhiv

"Sky City Towers 1, 2 i 3" ili takozvani neboderi Cevahir najviše su zgrade u Skoplju, ali i Sjevernoj Makedoniji. Neboderi imaju 42 sprata, a izdižu se na 138 metara visine.

Najviša zgrada na Kosovu

Poslovno-stambeni kompleks ENK. Arhiv

Kada se sagradi poslovno-stambeni kompleks ENK s tornjem od 165 metara u Prištini, postat će najviša zgrada na Kosovu. Do tada je titulu najviše zgrade na Kosovu imao toranj "Rilindja", koji se izdiže na 89 metara i ima 19 spratova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.