ASTROLOGIJA

Medicina zodijaka: Upoznajte jake i slabe tačke svog znaka

Otkrijte kako možete pomoći sebi da izbjegnete stres i poboljšate zdravlje

Upoznajte svoj organizam i psihu kroz astrologiju. Ilustracija

Avaz.ba

3.11.2019

Svaki dio ili područje vašeg tijela vlada određenom energijom zodijaka.

Upoznajte svoj organizam i psihu kroz astrologiju te otkrijte kako možete pomoći sebi da izbjegnete stres i poboljšate zdravlje.


Ovan

Tijelo: Ovan vlada glavom, očima, ušima, mozgom, kosom i licem. 

Energija: Predstavlja energiju lidera, onoga ko se zauzima za sebe. Vlada emocijama bijesa, samopouzdanja i hrabrosti.

Neuravnoteženost: Kad energija nije u ravnoteži, dolazi do glavobolje, migrene, gubitka samopouzdanja, problema s curenjem iz nosa i sinusima. Pojavljuju se i akne, problemi s kožom, ekcem, osip ili gubitak kose.

Iscjeljenje: Izborite se za ono do čega vam je zaista stalo, nema odustajanja. Ako ste potiskivali svoje želje ili pak previše progovarali iz ega, možda je vrijeme da se to dovede u ravnotežu. Nastojte umiriti um i obratiti pažnju na svijet oko sebe.

Bik

Tijelo: Bik vlada vratom, grlom, štitnjačom, mandulama i gornjim dijelom leđa. 

Energija: Bik predstavlja energiju stabilnosti i dosljednosti. Vlada materijalnim ili fizičkim posjedima, kao i osjećajima sigurnosti i samopouzdanja.

Neuravnoteženost: Pojavljuju se bolovi u gornjem dijelu leđa. Mogući su problemi s vratom, grloboljom i glasnicama. Često se javlja i osjećaj da ste zapeli na mjestu, a prisutan je i strah od promjene ili gubitka.

Iscjeljenje: Njegujte praktičan i metodičan pristup životu koji vam daje osjećaj sigurnosti i organiziranosti. Nedostaje li vam utemeljenost ili ste zapeli u situaciji čije rješenje ne vidite, možda je vrijeme da ovo uravnotežite usredotočujući se na područje grla. To možete učiniti pomoću plavih kristala, pjevanja i iskrenih razgovora.

Rak

Tijelo: Rak vlada prsima, grudima, trbuhom i plućima. 

Energija: Energija Raka usmjerena je na emocije te izražavanje osobne istine i osjećaja. Riječ je o brižnosti, njegovanju i potrebi da služi drugima.

Neuravnoteženost: Emocije su nekontrolirane. Prisutne su česte promjene raspoloženja, iscrpljenost, pretjerana osjetljivost. Javlja se potreba za samoćom i povlačenjem. Često su prisutne bolesti dišnog sistema, kašalj, bolne grudi i traženje utjehe u hrani.

Iscjeljenje: Za iscjeljenje su učinkovite vježbe disanja, plivanje, boravak na svježem zraku i lagana tjelovježba. 

Lav

Tijelo: Lav vlada srcem, kralješcima i gornjim dijelom leđa. 

Energija: Ona simbolizira unutarnji sjaj, slobodu biti ono što jesi. Energija je ponosna, samouvjerena i kreće se bez straha.

Neuravnoteženost: Kad je energija Lava izvan ravnoteže, može doći do komplikacija sa srcem (aritmija, infarkt, pritisak). Dolazi do poteškoća u izražavanju emocija i zatvorenosti prema ljubavi. Može se i očitovati kao nedostatak samopouzdanja, osjećanja stida ili pojave strahova.

Iscjeljenje: U uravnoteživanju energije bilo koji oblik kreativnog izričaja često je od pomoći. To uključuje umjetnost, ples, pisanje, glumu itd. Preporučuje se i joga koja pomaže u otvaranju srca te lakšem izražavanju osjećaja.

Djevica

Tijelo: Djevica vlada probavnim sistemom – crijevima, želucem, slezenom. 

Energija: Energija je zemljana, utemeljena i pomaže u motiviranosti tokom prevladavanja životnih izazova. Upućena je na detalje te pomaže u održavanju reda, rada i discipline.

Neuravnoteženost: Javljaju se probavni problemi, konstipacija, poremećaji u prehrani, bolovi u želucu, probava je slabija. Prisutni su i kompulzivno razmišljanje, tvrdoglavost te opsesivno ponašanje.

Iscjeljenje: Kako bi se uravnotežila energija Djevice, važno je naučiti pustiti i otpustiti neka od očekivanja kojima se opterećujete. Važno je i umiriti um te shvatiti da je i dobro dovoljno dobro. To je najbolje učiniti kroz meditaciju, bavljenje nečim kreativnim uz redovnu tjelovježbu.

Vaga

Tijelo: Vaga regulira bubrege, urinarni trakt, kožu, endokrini sistemi lumbalni dio kralješnice. 

Energija: Energija ovoga znaka usmjerena je na odnose s drugima, kako se povezati s vanjskim svijetom, ostvariti zdravo partnerstvo i odnose.

Neuravnoteženost: Kad energija Vage nije u ravnoteži, osoba je ili previše ovisna ili se ne da vezati. Češće se javljaju problemi s mjehurom, kao što su infekcije, učestalo mokrenje ili bol u leđima. Izvjesna je i bol u donjem dijelu leđa ili osip. 

Iscjeljenje: Važno je naučiti kako ostvarivati kompromise koji vas ne oštećuju. Dati i udovoljiti drugima, ali pritom ne zakinuti sebe. Ako je prisutna prevelika ovisnost o vezi i drugima, potrebno je pronaći svoju snagu.

Škorpion

Tijelo: Škorpion vlada reproduktivnima sistemom, spolnim organima, crijevima i sustavom organa za izlučivanje. 

Energija: Energija Škorpiona odnosi se na transformaciju i učenja o tome kako napustiti teška mjesta, otpustiti, mijenjati se kroz životna iskustva. Također, riječ je i o otkrivanju poruka koje dolaze iz nesvjesnog.

Neuravnoteženost: Prisutan je osjećaj zaglavljenosti u problemu ili čak prebrzo donošenje odluka. Može se također manifestirati kao depresija, manjak libida ili pak pretjerano aktivni libido.

Iscjeljenje: Uravnoteživanje energije ide kroz prihvaćanje promjena i otvorenost za prihvaćanje onoga što ne razumijete. U tome mogu pomoći meditacija, psihoterapija, pa i učenje tantre. Provođenje vremena u blizini vode donosi emocionalno opuštanje.

Strijelac

Tijelo: Strijelac vlada kukovima, bedrima, hipofizom, jetrom. 

Energija: Bit je u učenju, istraživanju i poučavanju koji vode prema osobnom i životnom rastu. Energija ovog znaka uvijek je spremna na avanturu, želi razumjeti život. 

Neuravnoteženost: Javljaju se problemi s kukovima, jetrom, izvjesna je i sklonost pretjerivanju. Osjeća se snažan nemir, kao i nemogućnost boravka na jednome mjestu dugo vremena. Može se manifestirati i kao stagnacija i problemi s učenjem. 

Iscjeljenje: Jedan od najboljih načina uravnoteženja energije je putovanje, učenje nečeg novog što pomaže u otvaranju i proširivanju životnih horizonata, ali i vlastitog uma. Gode vam vježbe za fleksibilnost kukova.

Blizanci

Tijelo: Blizanci vladaju umom, mislima, vašom sposobnošću izražavanja te rukama, prstima i ramenima. 

Energija: Blizanac predstavlja energiju koja se odnosi na slobodu izražavanja i organiziranja vlastitih misli. Blizanci su prirodni komunikatori, pisci i govornici.

Neuravnoteženost: Kad je energija izvan ravnoteže, to se manifestira kao rastresenost, zbunjenost, bol u rukama i ramenima. Prisutna je i sklonost prema ogovaranju ili nepromišljenim izjavama.

Iscjeljenje: Uravnotežite energiju putem meditacije, boravkom u tišini. Naučite smirivati um i tako se oslobađati misli koje se neprestano ponavljaju.  

Jarac

Tijelo: Jarac vlada koštanim sistemom, koljenima, zglobovima i zubima. 

Energija: Izvjesna je usmjerenost na ono što je praktično, korisno i uredno. Energija je ambiciozna i vrlo motivirana.

Neuravnoteženost: Dolazi do problema u radu, često se javlja i tjeskoba. Mogući su bolovi u koljenima, kao i zubobolja. Stavljanje prevelikog pritiska na sebe i izgaranje u radu ima za cilj izbjegavanje suočavanja s emocijama.

Iscjeljenje: Važno je češće se odmarati, usporiti i istražiti što to uistinu potiče vaše ambicije. Revidiranje dnevnog rasporeda također može biti od koristi - manje rada, više vremena za igru i zabavu.

Vodolija

Tijelo: Vodolija vlada gležnjevima, potkoljenicama, krvožilnim sistemom. 

Energija: Energija ovoga znaka usmjerena je na sve što je dobro za čovječanstvo, humana je te izrazito inovativna, često i revolucionarna.

Neuravnoteženost: Kad su stvari izvan ravnoteže, stvaraju se u glavi sulude ideje o nekim projektima i poslovima koje je nemoguće ostvariti. Dolazi do udaljavanja od stvarnosti. Može doći do problema s donjim dijelom nogu, kao i osjećaja anksioznosti ili čak napadaja panike.

Iscjeljenje: Važno je raditi na stvaranju i provođenju ideja u život. Također je važno razmisliti o većoj slici i načinu na koji vaše ideje mogu imati koristi svim ljudima, a ne samo vama. Kako biste uspjeli u tome, svakodnevno radite stvari koje vas nadahnjuju i okružite se ljudima koji vam pomažu da rastete.

Ribe

Tijelo: Riba vlada stopalima, nožnim prstima, limfnim sistemom i pinealnom žlijezdom. 

Energija: Ova energija vodi prema usklađivanju s vlastitom biti, prema duhovnom rastu i razvoju. Također je i vrlo kreativna te se može izraziti kroz umjetnost, muziku i ples.

Neuravnoteženost: Kad je energija u disbalansu, spava se previše ili premalo. Postoji tendencija bijega od stvarnosti (alkohol, sedativi). Prisutni su prevelika zabrinutost i hipohondrija. Također se može očitovati kao gubitak dodira s potrebama drugih, egocentrizam, sklonost čestog povlačenja u osamu.

Iscjeljenje: Kako biste uravnotežili energiju, važno je stupiti u kontakt sa svojim duhovnim vodstvom ili istinskom biti. Postoji mnogo načina da se to postigne, ali meditacija je često najučinkovitija. Pomaže i usmjeravanje energije u nešto produktivno, ali i masaža stopala te hipnoterapija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.