VELIKA BRITANIJA Imala poteškoće s mentalnim zdravljem

Osam godina joj je bilo zabranjeno da voli, sad je sud poništio tu odluku

Sada je utvrđeno da je ona je pokazala "značajan napredak"

E. Ma. / Avaz.ba
07.11.2019 21:41

Sud promijenio odluku

Foto: Ilustracija

Sud u Velikoj Britaniji dozvolio je ženi koja ima poteškoće s mentalnim zdravljem da može imati ljubavnu vezu.

Prije osam godina sud u Lidsu donio je odluku da neimenovana žena nije psihički sposobna da dobrovoljno učestvuje u seksualnim odnosima niti da donosi odluke o kontracepciji.

No, sada je utvrđeno da je ona je pokazala "značajan napredak".

Ona više nije u domu za nemoćne, već u smještaju u kojem ima pomoć socijalnih radnika, ali može da živi mnogo nezavisnije, a sudija je zaključio i da ona sada ima sposobnost da pristane na seks i donosi odluke o kontracepciji. 

Sudija Mark Hedli (Hedley) je svoju odluku obrazložio u presudi objavljenoj na internetu nakon što je na saslušanju početkom ove godine ponovo razmotrio ženin slučaj. Sudija je rekao da je tokom saslušanja vodio razgovor sa tom ženom.

- Ona veoma cijeni smještaj koji trenutno ima i podršku koja je okružuje i sigurnost koju joj sve to pruža. Ali ono što ona želi jeste da ima mnogo veću kontrolu nad svojim odnosima. Želi biti u stanju da razvija odnose na način na koji to jednostavno nije bilo moguće zbog postojećih presuda. Tačno je da joj treba pružiti maksimalnu slobodu koju podrazumijeva pristanak na seksualne odnose - rekao je sudija.

Kako je objasnio, njoj i dalje nedostaje mentalni kapacitet da bi donosila odluke o nekim drugim aspektima života i dalje joj je neophodna zaštita. 

Komentari

NA VRH