ŠTA SE KRIJE IZA BRANE Više od stotinu godina na tom se mjestu proizvode najsmrtonosniji virusi

Može ubiti pola svijeta: Ovo su mjesto nazvali "otok kuge"

Da biste uopće pristupili malom otoku Rims, morate prijeći Baltičko more preko brane

Avaz.ba

Institut "Friedrich-Loeffler": Važna istraživanja

Foto: Agencije


Institut "Friedrich-Loeffler" u Njemačkoj jedna je od četiri najbolje institucije, s najvišim stepenom sigurnosti, gdje se svakodnevno proizvode i testiraju smrtonosni virusi.

Ovaj laboratorij zatvoren je za javnost, ali se smatra i najopasnijim na svijetu. Da biste uopće pristupili malom otoku Rims na kojem se nalazi, morate prijeći Baltičko more preko brane. Brana se zatvara kao mjera sigurnosti, u slučaju bilo kakve epidemije virusa. 

Bolesti ljudi i životinja

Zaposleni naučnici moraju proći strogu proceduru prilikom ulaska i izlaska, a to uključuje i hemijske tuševe i zaštitnu odjeću. U tom se institutu eksperimentira s najsmrtonosnijim virusima poznatima čovječanstvu, uključujući ebolu i virus ptičije gripe.

Jedno od glavnih žarišta laboratorija su zoonoze. Taj zajednički naziv predstavlja grupu zaraznih bolesti, zajedničkih ljudima i pojedinim životinjskim vrstama, koje se mogu prenositi sa životinja na ljude i obratno. Uzročnici zoonoza prvenstveno se nalaze među životinjama, ali se pod određenim okolnostima mogu prenijeti i na čovjeka. Izvori širenja zoonoza mogu biti i domaće i divlje životinje, piše 100postohr. 

Razvoj hemijskog oružja

Laboratorij je osnovan 1910. godine kako bi istražila bolest ruku, stopala i usta koja je prouzrokovana virusom coxsackie tipa A, iz roda enterovirusa. Idućih godina institut je korišten u različite svrhe, uključujući i razvoj hemijskog oružja tokom Drugog svjetskog rata, istraživanje vakcina tokom Hladnog rata, kao i istraživanja za dobrobit stočarstva i životinja. Na kraju je stekao nadimak "otok kuge".

Institut je 2010. godine završio gradnju niza novih laboratorija koji su klasificirani na nivou biološke sigurnosti broj četiri, to ima rijetko ko u svijetu. Također je jedan od samo dva na svijetu koji ima uvjete i kapacitet, a provođenje velikih studija na životinjama poput svinja i goveda.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na