POLJSKA

Hitler u Vučijoj jazbini imao vrtove za uzgoj voća i povrća

Na lokaciji je pronađeno i keramičko, porculansko i stakleno posuđe iz kojeg su jeli Hitler i njegovi najbliži suradnici

Vučja jazbina iz koje je Hitler ruk ovodio operacijama na Istočnom frontu. Arhiva

Z.K. / Avaz.ba

20.11.2019

Historičari i naučnici koji proučavaju zloglasnu Vučiju jazbinu, bunker kojim je u vrijeme Drugog svjetskog rata Hitler rukovodio operacijama na Istočnom frontu, nedavno su došli do zapanjujućeg otkrića.

Otkrili su, naime, izvorne temelje vrtlarske kuće, dva staklena vrta i podzemne prostorije koja je vrtu dovodila vodu i topli zrak kako bi se voće i povrće moglo uzgajati tijekom cijele godine.

Banalnost zla

Hitler je bio pasionirani vegetarijanac pa mu je svježe povrće uvijek moralo biti na dohvat ruke. Omiljeno jelo bile su mu špagete s muškatom, umakom od paradajza i zelenom salatom. Svojim je saradnicima za vrijeme večere često držao predavanja o patnji životinja u mesnoj industriji. 

Lokacija se nalazi nekih 800 metara od Vučije jazbine, a historičar Jacek Adamski iz Vojnog muzeja koji rukovodi istraživanjima na sjeveroistoku Poljske ovo je otkriće opisao kao banalnost zla.


Bio pasionirani vegetarijanac. Arhiv

- Znali smo da su ovdje negdje u okolici ostaci vrtova koji su služili Vučijoj jazbini.

Kao vegetarijanac i nepušač, Hitler je imao takve vrtove u svakom sjedištu, pa smo prije tri godine donijeli odluku da krenemo u potragu analizirajući fotografije i arhive kao i kroz razgovore s lokalnim ljudima koji su u vrijeme rata bili djeca i živjeli na ovom području - rekao je Adamski.

Imao i kuhara

U vrtu su bili zaposleni Hitlerovi kuhari, kao i djevojke zadužene za kušanje Hitlerove hrane kako bi se spriječio pokušaj Furerovog trovanja. Na lokaciji je pronađeno i keramičko, porculansko i stakleno posuđe iz kojeg su jeli Hitler i njegovi najbliži suradnici. 


Vlažno i odvratno mjesto

Osim vrta i staklenika, u okviru baze su bili i brijačnica, kasino, kino i ljetnikovac. Hitlerov štab skriven u drveću i močvari izgrađen je 1940. godine. Hitler je u kompleks stigao u ljeto 1941., dva dana nakon početka invazije na Rusiju. Svjedoci tih historijskih zbivanja kažu da su svi osim Hitlera mrzili to vlažno i močvarno mjesto prepuno komaraca od kojih su mnogi oboljeli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.