ISTRAŽIVANJA

Očaravajuće mjesto na zemlji na kojem život nije moguć

Problem je u tome što je voda ispunjena solju, otrovnim plinovima i kipućom vodom, zbog čega je ekstremno vruća, slana i kisela

Prizori Dalola zbog snažnog kolorita oduzimaju dah. Agencija

Z.K. / Avaz.ba

25.11.2019

Vulkanski krater Dalol, koje se nalazi u Etiopiji, jedno je od najfascinantnijih mjesta na zemlji. Riječ je o najnižem aktivnom vulkanu na svijetu koji se nalazi 82 metra ispod nivoa mora, a na samom dnu kratera nalaze se bazeni vode i kratersko jezero.

Daleka planeta

Prizori Dalola zbog snažnog kolorita oduzimaju dah, mnogi bi rekli da podsjećaju na prizore iz filmova naučne fantastike s nekih dalekih planeta, no uprkos silnom dojmu koji ostavlja, Dalol je najnegostoljubljivije mjesto na svijetu. 

Zapravo, radi se o jedinom mjestu na zemlji na kojem život nije moguć. Čak ni na nivou mikroorganizama.


Lopez-Garcia: Važno istraživanje. Agencija

Dokazalo je to nedavno istraživanje Francuskog nacionalnog centra za naučno istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu ''Nature Ecology & Evolution''.

Problem Dalola je u tome što je voda ispunjena solju, otrovnim plinovima i kipućom vodom, zbog čega je ekstremno vruća, slana i kisela. Prethodna istraživanja pokazala su drugačije, no voditeljica istraživanja Puri Lopez-Garcia ima odgovor. Uzorci su bili kontaminirani.

Prisustvo vode

- Sada smo radili istraživanje na daleko većem broju uzoraka, provodili smo adekvatnije kontrole kako ne bi došlo do kontaminiranja te smo dokazali da u bazenima Dalola i njegovim slanim jezerima nema mikroba - tvrdi Lopez-Garcia. 

Lekcije s Dalola, dodaje, mogu se primijeniti u istraživanju svemira.

- Zašto je ovo istraživanje bitno? Prije svega jer je dokazalo da prisustvo vode ne znači da negdje ima i života. Ovo je od iznimne važnosti za istraživanja u svemiru i potrazi za životom izvan Zemlje, s obzirom na to da Dalol zasigurno može imitirati uvjete s drugih planeta - navela je Lopez-Garcia.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.