ZARAZE

Smrtonosni svinjski virus proširio se Kinom: Svijetu prijeti nestašica

U ovoj zemlji kolju se milioni životinja kako bi se zaustavilo širenje bolesti

Svinje. Ilustracija

Avaz.ba

4.1.2020

Smrtonosni svinjski virus, koji se iz Afrike proširio Evropom i Azijom, predstavlja opasnost da u cijelom svijetu neće biti dovoljno svinjetine jer Kina kolje milione životinja kako bi zaustavila zarazu.

Ali zaustaviti afričku svinjsku kugu neće biti tako lako. Virus koji može izazvati hemoragijsku bolest vrlo je virulentan i otporan, a širi se na više načina, objavio je nedavno Bloomberg.

Ova bolest napala je Kinu s više od 440 miliona svinja, što je polovina od ukupnog broja svinja na svijetu

Procijenjeni broj svinja u tovu u Kini skočio je 2019. godine za 30 posto na 490 miliona, što je najslabiji rast otkako je američko Ministarstvo poljoprivrede sredinom 70-ih godina počelo brojati kineske svinje. Iako svinjski virus nije opasan za ljude, čak i ako pojedinu zaraženu svinjetinu, stopa uginuća kod svinja i broj ubijenih svinja kako bi se suzbilo širenje virusa prijete uništenju cijele ove industrije u Kini.

Ovo je doprinijelo i velikom porastu cijena svinjetine.

Jedan od razloga zbog kojih je afrički svinjsku kugu tako teško iskorijeniti je to što se lako prenosi. Unatoč prevenciji i kontrolnim mjerama, afrička svinjska kuga i dalje postoji u Evropi i od 2014. godine stigla je u Belgiju, Bugarsku, Češku, Mađarski, Moldaviju, Rumunjsku, Srbiju i Slovačku.

Osim direktnog kontakta sa zaraženom životinjom, virus se može prenijeti i na životinje koje jedu zaraženu svinjetinu, potom zaraženom odjećom ili opremom, te dopuštanjem da svinje piju vodu koja sadrži čak i najmanje količine virusa.

Bolest sada postoji u Kambodži, Laosu, Mongoliji, Mjanmaru, Sjevernoj Koreji, Južnoj Koreji, Filipinima, Istočnom Timoru, Vijetnamu i drugim susjednim zemljama kojima nedostaju resursi za prepoznavanje i kontrolu bolesti.


Virus je teško pratiti.

Rano prepoznavanje epidemije ključno je za ublažavanje širenju.

Desetine hiljada svinja zaraženi su u Kini, a njihova trupla predstavljaju ogroman rizik za okoliš, jer je ih treba pažljivo zbrinuti. U Rumuniji je kontaminacija Dunava mrtvim svinjama izazvala širenje virusa na 140.000 svinja na farmama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.