ISTRAŽIVANJE

Naučnici tvrde: Temperature okeana dostigle novi rekord u 2019. godini, ovo je strašna vijest

Postoji opće pravilo koje kaže da će suha područja postajati sve suhlja, a vlažna područja postaju vlažnija

Okean. Ilustracija

Avaz.ba

13.1.2020

Zbog ubrzanog zagrijevanja Zemlje, temperatura okeana dostigla je novi rekord u 2019. godini.

Analize pokazuju kako su proteklih pet godina izmjerene najveće temperature okeana, dok su i proteklih deset godina bile rekordne temperature, piše "The Guardian". Količina povećane toplote u okeanima jednaka je tome da svaka osoba na našoj planeti drži upaljeno stotinu mikrovalnih pećnica cijeli dan i noć.

Zbog vrućih okeana nastaju jake oluje i narušava se vodeeni sistem što znači više poplava, suša i požara, kao i neumoljiv porast nivoa mora. Visoke temperature štete i životu u morima, pri čemu se broj morskih toplotnih valova naglo povećava.

Najčešća mjera globalnog zagrijavanja je prosječna temperatura površinskog zraka jer tu ljudi žive. 

- Okeani su zaista ono što vam govori koliko brzo se Zemlja zagrijava. Posmatrajući okeane, vidimo stalno, neprekidno i ubrzavajuće zagrijavanje naše planete. Ovo je strašna vijest - kazao je profesor Džon Abraham (John) sa Univerziteta Sent Tomas u Minesoti koji je vodio istraživanje o zagrijavanju okeana.

Istraživači su otkrili da 2019. nije bila samo najtoplija godina, već se u njoj bilježi i najveći porast temperature okeana u cijeloj protekloj deceniji.

- Kada se svijet i okeani zagrijavaju, to mijenja način na koji pada kiša i isparava tlo. Postoji opće pravilo koje kaže da će suha područja postajati sve suhlja, a vlažna područja postaju vlažnija - kaže Abraham. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.