LUKSUZ

Najveći privatni bunker garantira preživljavanje apokaliptičnih scenarija

Opremljen je sadržajima poput bazena, spa-zone, vinskog podruma, vrta sa simuliranom prirodnom svjetlošću, kinodvorane, biblioteke, konferencijske dvorane...

Prostire se na 30.000 kvadratnih metara. Agencije

Avaz.ba

19.4.2020

“Oppidum” je naziv najvećeg privatnog bunkera koji garantira preživljavanje većine apokaliptičnih scenarija, uključujući i nuklearni napad.

Tajni projekt

Nalazi se u sklopu monumentalnog kompleksa koji se prostire na 30.000 kvadratnih metara u mirnoj češkoj dolini na mjestu bivšeg vojnog kompleksa. 

Podzemni bunker, veličine od 7.200 kvadratnih metara, prostire se na dvije etaže, a opremljen je luksuznim sadržajima, poput bazena, spa-zone, vinskog podruma, vrta sa simuliranom prirodnom svjetlošću, kinodvorane, biblioteke, konferencijske dvorane, operacijske dvorane i zapovjednog centra, koji ima vezu s vanjskim svijetom.


Uređena unutrašnjost. Agencije

Gradnja tog bunkera započela je još 1984. godine kao tajni projekt čehoslovačke i sovjetske vlade, ali ga je u posljednjih nekoliko godine preuzeo češki poduzetnik Jakub Zamrazil te je u potpunosti preuređen kako bi odgovarao potrebama modernih milijardera. 

Zaštićen kompleks

Zamrazil je, navodno, u pregovorima s nekoliko klijenata o prodaji, ali ne želi otkriti cijenu kompleksa. Dakako, jasno je da je riječ o astronomskoj cifri, koju sebi može priuštiti samo jedan posto najbogatijih ljudi na svijetu. 

Cijeli kompleks zaštićen je najsavremenijim tehnološkim sistemom, a stanovnicima omogućava da se brzo, u svega 60 sekundi, spuste iz nadzemne luksuzne rezidencije u privatni bunker.


Omogućava život i do 10 godina

Bunker je konstruiran tako da u njemu ljudi mogu živjeti i do 10 godina a da ne izlaze na površinu. Prema potrebi, “Oppidum” se može napuniti svim potrebnim količinama nekvarljive hrane i vode, sistemom za pročišćavanje vode te medicinskim potrepštinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.