PROJEKTI

Ocean’s Edge bit će živa ivica okeana 21. stoljeća

Veći dio arhitekture i infrastrukture će plutati ili će biti sagrađen direktno iznad vode, dok će neki dijelovi okupirati postojeću obalu

Grad će biti završen za oko 20 godina. Agencije

Avaz.ba

22.4.2020

Cijeli novi grad Ocean’s Edge, za populaciju od 50.000 ljudi, uskoro će niknuti na nerazvijenom prostoru nadomak vode u Šenženu u Kini.

Zaštita obale

Projekt Ocean’s Edge dizajniran je kao živa ivica okeana 21. stoljeća s integriranim elementima i strategijama u slučaju poplave koje će doprinijeti revitalizaciji priobalne ekologije, čak i usred ovog gigantskog razvojnog projekta.

Veći dio arhitekture i infrastrukture će plutati ili će biti sagrađen direktno iznad vode, dok će neki dijelovi okupirati postojeću obalu. Ipak, sve ovo će biti smješteno između novih stabala i drugih prirodnih sredstava koja se koriste za zaštitu obale i stvaranje više prostora za divlji život.


Nova mreža ulica na više nivoa. Agencije

Veći dio grada nalazit će se na dokovima, otocima i plutajućim strukturama, što će umanjiti potrebu za izmjenama obalskog okruženja. Pored svih stambenih elemenata i pogodnosti koje možete vidjeti u svakom drugom gradu, ovaj projekt će predstaviti sasvim novu mrežu ulica na više nivoa, koja je povezana sa sistemom podzemne željeznice, u potpunosti odvajajući pješake i saobraćaj.

Akvarij i kina

Glavni ukras projekta Ocean’s Edge je dok, koji vodi direktno do obale i zabave, u formi izložbenih prostora, akvarija, klubova, vodenih sportova i kina, zajedno s poslovnim prostorima, restoranima i terminalom za trajekte. 


Glavni ukras je dok, koji vodi direktno do obale. Agencije

Radovi na ovom projektu već su otpočeli, dok će njegovi temelji biti konstruirani do 2022. godine. Ipak, sam grad će biti završen za oko 20 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.