PROJEKTI Uskoro će niknuti novi grad na prostoru nadomak vode u Šenženu

Ocean’s Edge bit će živa ivica okeana 21. stoljeća

Veći dio arhitekture i infrastrukture će plutati ili će biti sagrađen direktno iznad vode, dok će neki dijelovi okupirati postojeću obalu

Avaz.ba
22.04.2020 10:16

Grad će biti završen za oko 20 godina

Foto: Agencije

Cijeli novi grad Ocean’s Edge, za populaciju od 50.000 ljudi, uskoro će niknuti na nerazvijenom prostoru nadomak vode u Šenženu u Kini.

Zaštita obale

Projekt Ocean’s Edge dizajniran je kao živa ivica okeana 21. stoljeća s integriranim elementima i strategijama u slučaju poplave koje će doprinijeti revitalizaciji priobalne ekologije, čak i usred ovog gigantskog razvojnog projekta.

Veći dio arhitekture i infrastrukture će plutati ili će biti sagrađen direktno iznad vode, dok će neki dijelovi okupirati postojeću obalu. Ipak, sve ovo će biti smješteno između novih stabala i drugih prirodnih sredstava koja se koriste za zaštitu obale i stvaranje više prostora za divlji život.

  • Nova mreža ulica na više nivoa
    Nova mreža ulica na više nivoa Foto: Agencije

Veći dio grada nalazit će se na dokovima, otocima i plutajućim strukturama, što će umanjiti potrebu za izmjenama obalskog okruženja. Pored svih stambenih elemenata i pogodnosti koje možete vidjeti u svakom drugom gradu, ovaj projekt će predstaviti sasvim novu mrežu ulica na više nivoa, koja je povezana sa sistemom podzemne željeznice, u potpunosti odvajajući pješake i saobraćaj.

Akvarij i kina

Glavni ukras projekta Ocean’s Edge je dok, koji vodi direktno do obale i zabave, u formi izložbenih prostora, akvarija, klubova, vodenih sportova i kina, zajedno s poslovnim prostorima, restoranima i terminalom za trajekte. 

  • Glavni ukras je dok, koji vodi direktno do obale
    Glavni ukras je dok, koji vodi direktno do obale Foto: Agencije

Radovi na ovom projektu već su otpočeli, dok će njegovi temelji biti konstruirani do 2022. godine. Ipak, sam grad će biti završen za oko 20 godina.

Komentari

NA VRH