PROJEKTI Idealno mjesto za stanovanje

Grad šuma nudi zdrav način života

Sastoji se od četiri međusobno povezana nebodera, od čega najviši ima čak 300 spratova te se izdiže na 1.200 metara visine

Avaz.ba

Na svakom nivou nalaze se zelene zone

Foto: Agencije


Grad šuma The Link zamišljen je kao idealno mjesto za život. Vertikalni grad budućnosti ideja je italijanskog studija „Luca Curci Architects“ koji, koristeći umjetnu inteligenciju, pruža optimalne uvjete za stanovanje na relativno maloj površini, a može se prilagoditi različitim lokacijama.

Grad šuma sastoji se od četiri međusobno povezana nebodera, od čega najviši ima čak 300 spratova te se izdiže na 1.200 metara visine. 

  • Uređena unutrašnjost

    Uređena unutrašnjost

    Foto: Agencije


Na svakom nivou Linka nalaze se zelene zone koje smanjuju nivo ugljendioksida u zraku te povećavaju bioraznolikost u urbanoj sredini.

Iz „Luca Curci Archiitectsa“ tvrde da će Link moći regulirati temperaturu grada, količinu vlage u zraku i dostupne svjetlosti, dok bi se sva energija dobivala putem solarnih ploča i drugih obnovljivih izvora.

Njegovi stanovnici imali bi pristup čišćem zraku, kvalitetnijoj hrani i općenito zdravijem načinu života. U Linku može živjeti čak 200.000 ljudi. Glavni cilj tog samoodrživog projekta je spajanje novih tehnologija kako bi se na ekološki način riješio problem gustoće naseljenosti u gradovima.

Više o:

The Link Grad Italija
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na