KLIMATSKE PROMJENE

Do 2100. moglo bi nestati polarnih medvjeda

Polarni medvjedi već sjede na vrhu svijeta. Ako se led povuče, neće više imati gdje otići, upozoravaju naučnici

Polarni medvjedi su pod visokim rizikom izumiranja. Agencije

Avaz.ba

21.7.2020

Polarni medvjedi mogli bi nestati do kraja stoljeća ako se ne učini više u borbi protiv klimatskih promjena, predviđa istraživanje koje je u ponedjeljak prenio BBC.

Naučnici tvrde kako su neke populacije polarnih medvjeda već na granici izumiranja jer se topi arktički led o kojima te životinje ovise radi lova na tuljane.

Zbog otapanja leda medvjedi su primorani prelaziti velike distance ili doći na obalu, no tamo ne nalaze druge izvore hrane i tako ne mogu prehraniti svoju mladunčad.

Medvjed je postao simbolom klimatskih promjena, ističe Peter Molnar s kanadskog sveučilišta Toronto.

- Polarni medvjedi već sjede na vrhu svijeta. Ako se led povuče, neće više imati gdje otići - upozorava Molnar.

Istraživanje je pokazalo da bi prema scenariju u kojem ostaju visoke emisije stakleničkih plinova većina populacija polarnih medvjeda najvjerojatnije izumrla do 2100.


Polarni medvjedi su pod visokim rizikom izumiranja. agencije

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) svrstava polarne medvjede među ranjive vrste, one koje su pod visokim rizikom od izumiranja u prirodi.

Crvena lista te međunarodne organizacije sastoji se od sedam kategorija kojima se procjenjuje nivo ugroženosti vrste. Nakon statusa ugrožene slijede nivoi kritično ugrožene, vrste koja je izumrla u divljini te izumrle vrste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.