ARHITEKTURA

Sportski stadioni postaju javni parkovi i koncertna mjesta

Grade ih poznate kompanije poput „Populous“, „Bjarke Ingels Group“, „Zaha Hadid Arhitects“ i MAD „Arhitects“

Al Janoub ima sistem za hlađenje. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

22.7.2020

Sportski stadioni više nisu samo za gledanje različitih sportova, već sve više podsjećaju na strukture koje zadovoljavaju različite potrebe i pozivaju ljubitelje različitih stvari i godina. Naravno, stadioni su, također, popularni jer su ih gradili poznati arhitekti.

Estetika i funkcija

Kompanije poput „Populous“, „Bjarke Ingels Group“, „Zaha Hadid Arhitects“ i MAD „Arhitects“, grade stadione koji su ujedno i javni parkovi, pa čak i koncertna mjesta. Ovo su stadioni koji pomiču granice arhitekture u potpuno novom pravcu. 

Staklena arena, stadion Tottenham Hotspur u Londonu, prvenstveno je namjenjena engleskom fudbalu Premijer lige, a pogodna je i za američki fudbal, pa čak i za koncerte. U njemu se nalazi i atrijum hrane, mikro pivara, tri kafane i najveći bar u Engleskoj.


Tottenham Hotspur: Ima najveći bar u Engleskoj. Agencija

Poznati Biro Zaha Hadid Architects izgradio je Al Janoub u Kataru sa jednom svrhom za FIFA svjetski kup 2020. koji će se održati u Kataru. Inspiracija je tražena u historiji Al Vakraha i uključila je estetiku i funkciju broda. Stadion od 40.000 sjedišta, također, ima sistem za hlađenje usred jake katarske vrućine.

Bazen i teretana

Tu je i stadion Quzhou Sports Campus u Kini koji podsjeća na nešto što nije iz našeg svijeta. Veličine je 2,2 miliona kvadratnih metara, a mjesta su se skrivala ispod provincijskog parka. Pored 30.000 sjedišta, prostorije uključuju bazen, teretanu i igraonicu.

Oblik lopte

Stadion u obliku lopte, Howard Terminal u Oaklandu, ima zabavan kompleks i spoljni prostor koji pruža veličanstven pogled na luku. Gledaoci mogu gledati mečeve sa 27.000 stolica ili stojećih pozicija, sa čak 10.000 na raspolaganju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.