PROJEKTI

Škole nakon pandemije bit će od drveta i povezane s prirodom

Učionice su organizirane u krug i međusobno su povezane s dvorištem i vanjskim pejzažom

Svi potrebni prostori u školi su uklopljeni u dva prstena. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

25.9.2020

Valentino Gareri predstavio je javnosti svoj prijedlog za održivu, modularnu školu od drveta namijenjenu svijetu u vremenu nakon pandemije COVID-19.

Projekt sugerira novi model obrazovne zgrade pri čemu se vanjski i unutrašnji prostori spajaju, stvarajući zdravu i dobro provjetrenu sredinu.

Zdravo okruženje

Uzimajući u obzir ove aspekte, predloženi dizajn pruža modularnu strukturu koja može da primi sve obrazovne strukture nižeg ranga i osigura djeci obrazovanje u zdravom okruženju. 

Svi potrebni prostori u školi su uklopljeni u dva prstena, pri čemu je omogućeno stvaranje dva dvorišta i dodatnog krova na kojem može da se boravi. Učionice su organizirane u krug i međusobno su povezane s dvorištem i vanjskim pejzažom. Svaki modul od oko 55 metara kvadratnih izrađen je od drveta i odgovara prostoru za 20-25 učenika.


Učionice su organizirane u krug. Agencija

Zgrada je zapravo zamišljena kao kućica na drvetu, raspoređena na više nivoa, s kombiniranim unutrašnjim i vanjskim prostorima, koji omogućavaju veliku fleksibilnost i mogućnost za brojne obrazovne aktivnosti. Glavna ideja je stvaranje škole koja je povezana s prirodom na najvišem nivou, pri čemu je ta konekcija vidljiva i opipljiva.


Ploče i paneli

Naizmjenične ploče i paneli za zastakljivanje, koji čine suštinu fasade, omogućavaju ovakvu povezanost.  

Kružni obod je taj koji školi osigurava blokiranje direktne svjetlosti pomjeranjem panela po potrebi. Zgrada, također, sadrži sisteme poput kolektora kišnice, fotonaponskih panela i vjetroturbine, smještene na krovu gdje su vidljive đacima, pri čemu održivost postaje sastavni dio obrazovanja djece.

Važna građevinska referenca

Kako je pandemija podstakla ljude na preseljenje u manje gusta područja, škola je ujedno i prostorno povećana.  

Kombinirajući nekoliko obrazovnih nivoa (obdanište, osnovnu i srednju školu) kao i druge rekreativne funkcije (urbani trg, kafić i biblioteku) ovakva jedna škola može postati važna građevinska referenca za brojne društvene zajednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.