MILIJARDERI

Kako Bil Gejts troši svoje bogatstvo

Kupio vilu u Kaliforniji po cijeni od 43 miliona dolara u martu ove godine

Gejts: Rijetko troši mnogo novca. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

26.9.2020

Bil Gejts (Bill Gates) je druga najbogatija osoba naše planete ove godine, ali ga prati reputacija skromnosti. Suosnivač Microsofta kupio je vilu u Kaliforniji po cijeni od 43 miliona dolara u martu ove godine, ali to je samo jedan od rijetkih trenutaka u kojima on troši toliki novac.

Privatni avion

Također, sada već davne 1994. godine, potrošio je 30,8 miliona dolara na aukciji, kako bi se dočepao Codex Leicester, dnevnika Leonarda da Vinčija (Vinci) na 72 strane gdje se nalaze njegovi naučni zapisi i skice. Napisan između 1506. i 1510. godine, ovaj žurnal se nalazi u masivnoj biblioteci Gejtsa, a on ga povremeno pozajmljuje brojnim muzejima, koji ga dijele sa javnošću. 


Avion koristi tokom poslovnih putovanja. Agencija

Kako je sam rekao, jedina stvar na koju je potrošio ogromnu količinu novca jeste njegov privatni avion vrijedan 40 miliona dolara. Slavni biznismen je objasnio da svoj avion koristi tokom poslovnih putovanja, kojih ima zaista mnogo.

Donacija imetka

Kao što znate, Gejts živi u Vašingtonu, u vili od 127 miliona dolara, gdje se nalazi soba sa trambolinom i plafonima koji su visoki šest metara. Kako je jednom prilikom izjavio, on obožava tu sobu, jer su njegova djeca baš tu provodila najviše vremena. 

S obzirom na do da se njegovo bogatstvo procjenjuje na 114 milijardi dolara, Gejts troši samo djelić kada kupuje sve te skupocjene stvari. Tokom godina, njegova supruga i on su donirali veliki dio svog imetka brojnim organizacijama koje se bave poboljšanjem globalnog zdravlja i obrazovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.