MINIJATURNI OTOK

Evropski Alkatraz iz kojeg nikada niko nije uspio pobjeći

Kazne su služili neki od najopasnijih kriminalaca onog vremena, ali i vjerski te politički zatvorenici koji su se protivili aktualnoj vlasti

Z. K.

Od stare luke u Marselju udaljen 3,5 kilometara

Foto: Agencija


If je nekadašnji francuski otok zatvor, koji mnogi i danas nazivaju evropskim Alkatrazom. Riječ je o minijaturnom otoku koji se prostire na 0,03 kvadratna kilometra u zaljevu koji je od stare luke u Marseju udaljen 3,5 kilometara, a kojim dominira tvrđava na tri sprata.

Morske struje

Chateau d'If početkom 16. stoljeća dao je izgraditi francuski kralj Franjo I. kako bi zaštitio obalu od invazije, ali i sakrio novu flotu galija od znatiželjnih pogleda. Zbog utvrđenosti samog otoka, ali i nemilosrdnih morskih struja oko njega If se pokazao idealnim mjestom za zatvor. 

Od 1580. do 1871. godine ovdje su kazne služili neki od najopasnijih kriminalaca onog vremena, ali i vjerski te politički zatvorenici koji su se protivili aktualnoj vlasti. Bogati kriminalci mogli su podmititi čuvare da im dodijele vlastitu ćeliju, raskošna jela i druge pogodnosti.

Direktno brodom

Siromasi su pak umirali od gladi i bolesti u tamnicama bez danjeg svjetla. 

No Chateau d'If postao je planetarno popularan tek nakon što ga je Aleksandar Dima (Alexander Dumas) spomenuo u svom poznatom romanu „Grof Monte Cristo“ iz 1844. godine. Iako protagonist Edmont Dantes uspješno pobjegne iz ovoga zatvora nakon 14 godina zatočenja, u stvarnosti nije zabilježen niti jedan uspješan slučaj bijega iz Chateau d'Ifa.

Velika popularnost romana pridonijela je i raspuštanju zatvora te otvaranju otoka za javnost još 1890. godine. Otad je postao velika turistička atrakcija. Iz Marselja se može kupiti karta za brod koji vodi direktno na If.

Više o temi Alkatraz

VELIKO GRADILIŠTE
Mostarski "Alkatraz" se gradi punom parom
ZANIMLJIVE DESTINACIJE
Grad na 50 brežuljaka
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na