MINIJATURNI OTOK

Evropski Alkatraz iz kojeg nikada niko nije uspio pobjeći

Kazne su služili neki od najopasnijih kriminalaca onog vremena, ali i vjerski te politički zatvorenici koji su se protivili aktualnoj vlasti

Od stare luke u Marselju udaljen 3,5 kilometara. Agencija

Z. K.

22.10.2020

If je nekadašnji francuski otok zatvor, koji mnogi i danas nazivaju evropskim Alkatrazom. Riječ je o minijaturnom otoku koji se prostire na 0,03 kvadratna kilometra u zaljevu koji je od stare luke u Marseju udaljen 3,5 kilometara, a kojim dominira tvrđava na tri sprata.

Morske struje

Chateau d'If početkom 16. stoljeća dao je izgraditi francuski kralj Franjo I. kako bi zaštitio obalu od invazije, ali i sakrio novu flotu galija od znatiželjnih pogleda. Zbog utvrđenosti samog otoka, ali i nemilosrdnih morskih struja oko njega If se pokazao idealnim mjestom za zatvor. 

Od 1580. do 1871. godine ovdje su kazne služili neki od najopasnijih kriminalaca onog vremena, ali i vjerski te politički zatvorenici koji su se protivili aktualnoj vlasti. Bogati kriminalci mogli su podmititi čuvare da im dodijele vlastitu ćeliju, raskošna jela i druge pogodnosti.

Direktno brodom

Siromasi su pak umirali od gladi i bolesti u tamnicama bez danjeg svjetla. 

No Chateau d'If postao je planetarno popularan tek nakon što ga je Aleksandar Dima (Alexander Dumas) spomenuo u svom poznatom romanu „Grof Monte Cristo“ iz 1844. godine. Iako protagonist Edmont Dantes uspješno pobjegne iz ovoga zatvora nakon 14 godina zatočenja, u stvarnosti nije zabilježen niti jedan uspješan slučaj bijega iz Chateau d'Ifa.

Velika popularnost romana pridonijela je i raspuštanju zatvora te otvaranju otoka za javnost još 1890. godine. Otad je postao velika turistička atrakcija. Iz Marselja se može kupiti karta za brod koji vodi direktno na If.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.