ITALIJA

Naizgled napušten komad kopna usred mora zapravo krije mračne tajne

Zabranjeno ostrvo orgija

A. M

Naizgled napušten komad kopna usred mora zapravo krije mračne tajne

Foto: Alamy


Smaragdno zelena voda, guste šume i strme litice jedino su što na prvi pogled krije ostrvo Zanone u Italiji. 

Međutim, ovaj naizgled napušten komad kopna usred mora zapravo krije mračne tajne – orgije i zločin koji su zaprepastili svijet.

- Vidite li onu bijelu kolonijalnu vilu gore? Tamo je markiz Kasati Stampa pravio raskalašne seks-žurke - ispričao je za CNN Đorđo Anjelo, ribar i vodič, prenosi Nova.rs.

On je, naime, prevozio turiste do ovog ostrva, koje je deo Pontinskog arhipelaga. I nije samo izuzetna priroda privlačila ljude već i mračna prošlost koja se tiče baš markiza Kamila Kasati Stampe i njegove žene Ane Falarino, nekadašnje glumice.

- On je bio razvratan čovjek, voajer koji je volio da gleda i fotografiše svoju ženu starletu dok je imala seks sa mlađim muškarcima - priča Anđelo.

Ali to nije sve, njihova priča je daleko mračnija.

Šezdesetih godina prošlog vijeka ostrvo Zanone, što zapravo znači “veliki očnjak”, bilo je tajno odmaralište koje su markiz i njegova supruga iznajmili od države. Tamo su uživali u vili koja je podignuta na ostacima starog manastira.

- Plemić je išao u lov, dok je njegova lijepa žena ubijala vrijeme baveći se najtazličitijim stvarima - kaže Anjelo.

Ona je navodno voljela da se gola kupa u bazenu i da se na plaži zabavlja s drugim muškarcima. Također, egzotika ovog ostrva bila je savršena pozadina za provokativne fotografije na kojima je Ana naga pozirala svom suprugu.

Pritom, pošto je ostrvo izolovano od ostatka svijeta, bilo je savršeno za žurke pod maskama. A one su se nerijetko završavale scenama poput onih iz filma “Širom zatvorenih očiju” Stenlija Kjubrika.

Priča se da se tamo alkohol točio u nevjerovatnim količinama, a šuškalo se i da se u vili nalazila i skrivena soba sa ogledalima iz koje su gosti mogli da špijuniraju orgije.

Brojni stanovnici susjednog ostrva Ponca i danas se sjećaju skandaloznog para.

- Svi smo znali šta se tamo dešava. Govorilo smo o Zanoneu kao o ostrvu seks-žurki - izjavio je turistički vodič Rikardo Pesi.

I ko zna dokle bi tako bilo da se jednog dana raskalašne zabave nisu otele kontroli, a erotske igre se pretvorile u krvavi zločin.

Priča kaže da se Ana Falarino zaljubila u jednog od svojih mnogobrojnih mladih ljubavnika, a da njen suprug više nije bio tako tolerantan. Onda je u naletu ljubomore i bijesa markiz ubio Anu i njenog ljubavnika, a potim pucao sebi u glavu u njihovoj kući u Rimu 30. avgusta 1970. godine.

Italijanski tabloidi su u traganju za detaljima otkrili markizov tajni dnevnik u kom je on detaljno opisao ljubavne avanture svoje supruge, a pronašli su i oko 1.500 fotografija na kojima je Ana gola.

Danas je ostrvo Zanone napušteno, na njemu jedva da ima traga civilizicaije. Ostali su samo jedan svjetionik i stara vila koju su davno koristile mnoge plemićke porodice.

Tamo danas smiju samo biolozi, naučnici i posmatrači ptica, i to nakratko jer im je samo povremeno dozvoljeno da prenoće u šatorima. Tako su se turisti prije korone sa svakim zalaskom sunca vraćali brodićima sa ovog zabranjenog ostrva na koje je moglo da se dođe samo preko susjedne Ponce.

Više o:

Zanone Italija
NA VRH

Podijeli članak na