SAVJETI O PANDEMIJI

Šimleša: Prilagodljivost je ključna, punite baterije prije nego što dođete u crveno jer ovo će potrajati

Nemojte se samo žaliti zbog svega što ne možete raditi, nego se posvetite onome što možete, naveo je ovaj sociolog

Šimleša: Budite informirani, ali ne i preinformirani. Agencije

Piše: A. J.

23.10.2020

Držite fizičku distancu, ali nemojte emocionalnu. Treba nam osjećaj povezanosti s drugima jer u nama stvara osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Iskoristite svaku priliku za bliskost.

Punite svoje baterije prije nego što dođete u crveno. Jer ovo će trajati. Zato je još važnije da se dobro brinete za sebe i svoje voljene! Budite informirani, ali ne i preinformirani ili dezinformirani. Tako će se deformirati vaš pogled na život.

To je dio kolumne zagrebačkog sociologa Brune Šimleše koju je podjelio na svom Facebook profilu.

- Nemojte se samo žaliti zbog svega što ne možete raditi, nego se posvetite onome što možete. Prilagodljivost je ključna. Što kraće žalite zbog nečega što ne možete napraviti, imat ćete više vremena i energije da smislite u čemu ipak možete uživati.  

Manje ćemo putovati, ali zato možemo više i dublje doživljavati. Možemo imati više unutarnjih putovanja. Manje ćemo upoznavati susjedne zemlje, ali bismo zato mogli dublje upoznati sebe.

Manje ćemo ići u šoping centre, ali zato možemo više u prirodu.  

Manje slušajte političare, a više prijatelje. Ali i sebe! Pogotovo one misli i snove koje čujete tek kad smanjite sav taj vanjski šum.

Uzmite u obzir i par praktičnih - provjetravajte poslovne i privatne prostore u kojima boravite. Neće vas ubiti propuh, lagali su vam! Kada smo već kod toga, nije loše i ovlažiti prostor u ovim hladnim danima kada ćemo svi više grijati. Moji su starci uvijek imali posudu s vodom na radijatoru.  

Sve u svemu, više no ikad, važno je brinuti se o sebi. Jer trajat će. A cilj je da što manje ljudi puca po šavovima i da oni s čvrstim šavovima pomognu svima kojima će olabavati. Morat ćemo ovo proći zajedničkim snagama jer nas, po svemu sudeći, ne očekuje lagana jesen. Čuvajte sebe i čuvajte ranjivije od sebe! - naveo je Šimleša u svojoj kolumni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.