NAMBIJA

Pronađeno 7.000 uginulih foka na obali poluotoka Pelikan Point

Ministarstvo ribarstva i morskih resursa saopćilo je da će poslati uzorke u Južnu Afriku kako bi se utvrdio uzrok pomora

OCN je saopćio da je vjerovatni uzrok pomora nedostatak riba. Agencija

Z. K.

24.10.2020

Broj mrtvih foka pronađenih na namibijskoj obali popeo se na više od 7.000, objavila je neprofitna organizacija Ocean Conservation Namibia (OCN).  Prošle sedmice hiljade uginulih mladunaca foka pronađene su na obali poluotoka Pelikan Point, turističkom odredištu poznatom po koloniji foka i jatima delfna, piše Reuters

Pomorski biolog Nod Drejer (Naude Dreyer) rekao je da su istrage otkrile veliki porast broja uginulih ženki. 

- Naišli smo na uginule mladunce i mnogo uginulih odraslih ženki - rekao je i dodao da su se istrage uglavnom koncentrirale na plažu Pelikan Point, tako da bi ukupan broj uginulih foka mogao biti veći.

Ministarstvo ribarstva i morskih resursa saopćilo je da će poslati uzorke u Južnu Afriku kako bi se utvrdio uzrok pomora.  Drejer je rekao da to još nije učinjeno zbog strogih smjernica za otpremanje u takvim situacijama. 

- Trudimo se da pronađemo odgovore s obzirom na složenu prirodu istraga u kojima ni sami ne znamo šta tražimo - rekao je.

OCN je prošle sedmice saopćio da je vjerovatni uzrok pomora nedostatak riba, njihovog glavnog izvora hrane, u vodama Pelikan Pointa, a drugi razlozi bi mogli da budu otrovi ili bolesti, što se ne može isključiti bez potpunog istraživanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.