INOVACIJE

Kompanija iz Slovačke predstavila leteći automobil

Leteći automobil asocira na sportsko vozilo kada je u “drumskom režimu”, dok se dodirom na jedno dugme, za manje od tri minuta transformira u letjelicu

Koristan za ležerna i samovozeća iskustva. Agencija

Z. K.

2.11.2020

Kompanija KleinVision skoro je predstavila petu generaciju koncepta letećeg automobila nazvanu AirCar V5, objavivši pritom i vijest da su uspješno izveli dva test leta na visini od 457 metara na Piestany aerodromu u Slovačkoj. 

Leteći automobil asocira na sportsko vozilo kada je u “drumskom režimu”, dok se dodirom na jedno dugme, za manje od tri minuta transformira u letjelicu. Prema ovoj kompaniji, Aircar je koristan za ležerna i samovozeća iskustva, ali, također, može biti i dio komercijalne taksi ponude.

Prema navodima, AirCar je težak 1.100 kilograma, a može ponijeti teret od 200 kilograma po letu. Pokreće ga 1.6 litarski BMW motor koji proizvodi 140 konjskih snaga i ima procjenjeni raspon od 1.000 kilometara. AirCar mora imati pistu dugačku minimum 300 metara kako bi se vinuo u nebo, dok može dostići maksimalnu brzinu od 200 kilometara na sat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.