INDONEŽANIN DOLIJAO

"Kraljica prevara" je zapravo muškarac, nasamario pola Holivuda

Tahilramani je od brojnih žrtava izvukao stotine hiljada dolara najkasnije počevši 2015. godine kada je krenula njegova strelovita karijera u svijetu vrhunskih varalica

Tahilramani je oponašao žene pa je policija dugo bila na pogrešnom tragu. Daily Mail

A. J. / Jutarnji.hr

5.12.2020

Indonežanin koji je godinama uspješno glumio holivudske producente i izvlačio novac iz naivnih žrtava napokon je dolijao. Hargobind Tahilramani, 41-godišnjak, lociran je u Velikoj Britaniji i uhapšen na temelju američke potjernice, piše Guardian. Uskoro će biti izručen SAD gdje će odgovarati za majstorske prevare o kojima je već naručeno pisanje knjige.


Zahvaljujući svom nevjerovatnom glumačkom talentu, a posebno sposobnosti da oponaša naglaske, Tahilramani je od brojnih žrtava izvukao stotine hiljada dolara najkasnije počevši 2015. godine kada je krenula njegova strelovita karijera u svijetu vrhunskih varalica. Njegovi su podvizi toliko impresivni da je dobio nadimak "Holivudska kraljica prevara".


Tahilramani je oponašao žene pa je policija dugo bila na pogrešnom tragu. Prošle je godine objavljeno da je notorna "kraljica prevara" zapravo muškarac. No, njegovim žrtvama to ne znači ništa. Među poznatim holivudskim utjecajnim osobama čiji je identitet preuzimao tokom godina su šefica "Lucasfilma" Katlin Kenedi (Kathleen Kennedy), bivša šefica "Sony" filmova Ejmi Paskal (Amy Pascal) i bivša šefica "Paramounta" Šeri Lensing (Sherry Lansing).

Navodno se ovaj Indonežanin uspješno predstavio kao Vendi (Wendi) Deng, supruga medijskog mogula Ruperta Murdoha (Murdoch). Tahilramani se uspješno predstavljao i kao cijeli niz muških holivudskih producenata. No, uglavnom su uključivali put u Indoneziju, sve do pojave pandemije i zatvaranja aviolinija. No, varalica je i tome doskočio.


Jedna od žrtava Hargobinda Tahilramanija bila je i Vendi Deng, bivša supruga Ruperta Murdoha. AFP


Tahilramani je u rodnoj Indoneziji imao cijeli tim pomoćnika. Prvo bi pristupio žrtvi i ponudio joj unosan posao u šoubizu. Potom bi žrtva dobila zadatak da otputuje u Indoneziju te tamo odradi istraživačke i pripremne poslove poput traženja i provjere lokacija za film, pisanja scenarija i slično.


Kada bi žrtva stigla u Indoneziju, Tahilramani i njegovi pomoćnici na svakom su im koraku izvlačili novac. Na kraju bi se pokazalo da su obećavajući filmski projekti obična fikcija, a sve što su žrtve potrošile bilo je izgubljeno. U slučaju da su žrtve počele sumnjati u priču ili se suprotstavile varalici, Tahilramani bi im prijetio, među ostalim i nasiljem i smrću.


Kad je svijetom zavladala pandemija, morao se prilagoditi. Od svojih je žrtava tada tražio novac za snimanje edukativnih videa, piše Guardian. Njegovim prevarama došao je kraj ovog avgusta. "Hollywood Reporter" objavio je informaciju da je uhapšen prošle sedmice u Mančesteru, a još prošli mjesec varao je žrtve da mu pošalju novac. Optužnica protiv njega uključuje prevare putem mrežnog transfera novca, krađe identiteta i urote. "HarperCollins" već je osigurao prava na knjigu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.