MOSKVA

Preminuo Džordž Blejk, čuvena "krtica" u britanskom MI6

Pružio KGB-u imena stotina agenata MI6 i otkrio je postojanje tajnog tunela u istočnom Berlinu koji je bio korišten za špijuniranje Sovjeta

Džordž Blejk. ARHIV

A. V. / Fena

26.12.2020

Džordž Blejk (George Blake), čuvena "krtica" u britanskoj obavještajnoj službi koji je špijunirao za sovjetski KGB tokom 1950-ih prije nego što je pobjegao preklo Željezne zavjese, preminuo je u 98. godini, javile su u subotu ruske novinske agencije.

- Legendarni obavještajac Džordž Blejk preminuo je danas – izjavio je portparol ruske vanjske obavještajne službe SRV Sergej Ivanov za državnu novinsku agenciju TASS.

- On je iskreno volio našu zemlju i divio se postignućima našeg naroda tokom Drugog svjetskog rata – dodao je Ivanov.

Bivši pripadnik nizozemskog pokreta otpora tokom Drugog svjetskog rata i nakon toga agent britanske vanjske obavještajne službe MI6, Blejk je nudio usluge Sovjetima u 1950-im godinama nakon što je bio svjedok američkog bombardovanja civilnog stanovništva tokom Korejskog rata.

On je pružio KGB-u imena stotina agenata MI6 i otkrio je postojanje tajnog tunela u istočnom Berlinu koji je bio korišten za špijuniranje Sovjeta.

U 1961. Blejk je otkriven kao dvostruki agent i bio je osuđen na rekordne 42 godine zatvora u Engleskoj. Pet godina kasnije, on je pobjegao iz zatvora koristeći ljestve od konopca uz pomoć trojice ostalih zatvorenika.

Nakon bijega, Blejk je prešao Željeznu zavjesu u Istočnoj Njemačkoj i otputovao je u Sovjetski Savez, gdje je živio do smrti.

Blejk je primio herojsku dobrodošlicu u Moskvi i dobio je čin pukovnika u ruskoj obavještajnoj službi.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, zemlje kojoj je posvetio svoj život, Blejk je kazao da nikada nije zažalio zbog svojih akcija.

Blejk je bio među posljednjim živućim britanskim dvostrukim agentima koje je SSSR regrutovao tokom Hladnog rata, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.