NAKON IZLASKA IZ ZATVORA

Desna ruka osnivača El-Kaide nije "na pragu smrti", živi u luksuzu u Londonu

Britanija je izručila Berija SAD 2012., da bi u februaru 2015. bio osuđen na 25 godina zatvora

Bin Laden: Beri mu bio portparol za Evropu. Agencije

A. J. / Blic.rs

12.1.2021

Adel Abdel Beri (Bary), desna ruka osnivača terorističke organizacije El-Kaide Osame bin Ladena, nije "na pragu smrti" kako se misli već udobno živi u Londonu.


"Zli" Adel Abdel Beri, kako piše “The Sun” pušten je iz zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je ubijedio sudije da je toliko gojazan da je u velikom riziku od koronavirusa. Ekskluzivne fotografije “Sana” pokazuju da osuđeni egipatski terorista izgleda kao novi čovjek, svega nekoliko sedmica po povratku u Veliku Britaniju.

Abdel Beri (60), koji je bio Bin Ladenov portparol u Evropi, djeluje u dobroj formi i hoda bez pomoći. On je osuđen zbog učestvovanja u dva bombardovanja američkih ambasada u Africi 1998., kad je ubijeno 224 ljudi.

Otac šestero dece, Abdel Beri se vratio u normalan život sa suprugom Ragom (59) u njihovoj kući vrijednoj milion funti u sjeverozapadnom dijelu Londona, nakon 22 godine iza rešetaka.

Britanija je izručila Berija SAD 2012., da bi u februaru 2015. bio osuđen na 25 godina zatvora. Pušten je prošlog oktobra, a sudeći po fotografijama, daleko je od predstave njegovih advokata koji su američkom sudu rekli da je njegovo krhko zdravlje “vanredan” razlog za rano puštanje iz “saosjećanja”.

"Scotland Yard" je, kako navodi “The Sun”, zatražio nalog kojim bi se – ako ga odobri Visoki sud – Beri natjerao da otkrije detalje svojih računa u banci, mobilnih telefona ili putnih planova.

Ali, izvori lista rekli su da se Beri bori protiv toga i da je unajmio advokate na glasu zbog zaštite ljudskih prava.

Skoro je izvjesno da će dobiti pravnu pomoć, pa će poreski obveznici plaćati račune s obje strane. Također, ne može dobiti oštriju kaznu jer je već odslužio svoje.

Beri, koji je došao u Britaniju iz Egipta 1991., ne može se vratiti u svoju zemlju zbog strahova od mučenja i smrti.

On i njegova žena su britanski državljani od 2009. i roditelji su repera Abdela Madžeda Abdela Berija koji je 2014. opisan kao “ključni osumnjičeni” tokom potjere za Džihadi Džonom, članom ćelije Islamske države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.