ISPITALA GA POLICIJA

Bivši nacistički čuvar protjeran iz SAD-a, stigao je u Njemačku

Službenici američkog ministarstva pravosuđa izvijestili su da je riječ o Fridrihu Karlu Bergeru, a njemačke vlasti spominju ga bez prezimena

Berger: Nije uhapšen. PRINTSCREEN

A. Vatreš

20.2.2021

Nekadašnji čuvar u nacističkom koncentracijskom logoru, koji je više od 60 godina živio u Sjedinjenim Državama, danas se vratio u Njemačku nakon što je odande protjeran.

Tog 95-godišnjaka nakon slijetanja u zračnu luku Frankfurt čekalo je ispitivanje u stanici lokalne policije. Mediji pišu da nije uhapšen.

Službenici američkog ministarstva pravosuđa izvijestili su da je riječ o Fridrihu Karlu Bergeru (Friedrich), a njemačke vlasti spominju ga bez prezimena, prenosi Hina.

Američki sud prošle je godine presudio da Bergera treba protjerati iz SAD-a, nakon što je tužiteljstvo grada Celea na sjeveru Njemačke otvorilo istragu o tomu je li 1945. sudjelovao u ubistvima zatvorenika u satelitskom koncentracijskom logoru koji je pripadao mreži logora Nojngame nedaleko od Hamburga.

U Americi je živio od 1959.

Njemački tužitelji tvrde da je Berger, koji je od 1959. živio u SAD-u, priznao da je nekoliko sedmica čuvao zatvorenike na području Mepena blizu nizozemske granice, no da nije svjedočio nikakvim ubistvima ni zlostavljanju zatvorenika.

U decembru su Nijemci obustavili postupak pokrenut protiv njega jer tužitelji nisu uspjeli osporiti istinitost njegovih tvrdnji.

Glasnogovornik tužiteljstva u njemačkom Celeu kazao je da je policija u pokrajini Hese zamoljena da ga ispita po povratku u Njemačku, no glasnogovornik policije rekao je da se s Bergerom ne povezuje konkretna istraga te da je on slobodan pojedinac pa stoga nije ni priveden.

Posljednjih su godina tužitelji podigli više optužnica protiv nekoliko bivših nacista, koristeći posljednju priliku da zajamče pravdu za milione stradalih u koncentracijskim logorima.

Ranije ovog mjeseca tužitelji su optužili stogodišnjeg Nijemca da je pomagao u 3518 ubistava počinjenih dok je on navodno bio stražar u koncentracijskom logoru Zahsenhauzenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.