ZANIMLJIVO

Otvoren prvi podvodni muzej Mediterana

Imajući na umu ekološku održivost, svaka skulptura je napravljena od pH neutralnih materijala

Z. K.

14.8.2021

MUSAN je podvodna šuma koja je ispunjena predivnim životom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Posmatranje relikvija pod vodom, mora biti uzbudljivo iskustvo, a upravo to je omogućio renomirani skulptor i umjetnik, Džejson deKaires Tejlor (Jason deCaires Taylor), u saradnji sa Museum of Underwater Sculpture Ayia Nappa (MUSAN), koji se nalazi na Kipru.

Smatran prvim podvodnim muzejem Mediterana, MUSAN je podvodna šuma koja je ispunjena predivnim životom koji pripovjeda priču o sopstvenom domu. Nalazi se na 200 metara od obale Aija Napa, a čelnici se nadaju da će poboljšati turizam u ovom regionu. Posjetioci se pozivaju da zarone u svijet podvodnih blaga, istražujući brojne statue i “alternativni podvodni univerzum”, gde je fokus na morskom životu. Mogu posmatrati organske skulpture visoke više od osam metara, diviti se drveću, zaigranoj djeci i šarmantnim karakterima.

Imajući na umu ekološku održivost, svaka skulptura je napravljena od pH neutralnih materijala, kako ne bi imala negativni utjecaj na okruženje. Relikvije su dizajnirane tako da mogu igrati ulogu novog doma morskim stvorenjima i pomognu im da procvjetaju kada vrijeme za to dođe. Kompletiran sa 93 umjetnička djela, MUSAN želi da kombinira dva odvojena čuda: jedno koje je kreirao čovjek, i drugo, koje je dizajnirala priroda.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.