NA DANAŠNJI DAN

Prije 32 godine u teškoj saobraćajnoj nesreći poginuli su članovi grupe "Crvena jabuka"

Nedugo poslije preminuo frontmen grupe Dražen Ričl zvani Zijo

Spomenik na mjestu nesreće. historija.ba

Avaz.ba

18.9.2018

Na današnji dan 1986. godine dogodila se teška saobraćajna nesreća u Jablanici. Naime, članovi muzičke grupe "Crvena jabuka", na putu za Mostar, usljed prebrze vožnje, doživjeli su tešku saobraćajnu nesreću. 

Na licu mjesta poginuo je basista grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl zvani Zijo zadobio teške povrede, usljed kojih je podlegao 1. oktobra 1986. godine.

Dražen Ričl Zijo bio je glumac, komičar, nadrealista, jedan od pokretača "Novog primitivizma", gitarista nekoliko sarajevskih muzičkih grupa, frontmen i jedan od pokretača poznate muzičke grupe "Crvena jabuka". 

Ričl je jedno vrijeme bio i gitarista sastava Elvis J. Kurtović te glumac u ''Top listi nadrealista''. Ričl je rođen u Sarajevu 12. marta 1962. godine. Odrastao je s majkom Elvirom, završio nižu muzičku školu u Sarajevu, smjer – akustične gitare. Po završetku druge sarajevske gimnazije, upisuje studij žurnalistike. U to vrijeme osniva svoj prvi bend – „Misterija“, koji je trajao vrlo kratko. 

Tokom srednje škole ponovo svira u grupi „Znak sreće“, gdje istovremeno i komponira i piše pjesme. Godine 1980. Zijo napušta grupu i odlazi u vojsku, a nakon povratka, priključuje se projektu „Top lista nadrealista“ Radija Sarajevo.

Jedan od najvećih hitova koje je Ričl otpjevao svakako je "Dirlija", koji možete poslušati u nastavku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.