KRATER ŠIRINE 330 METARA

Na današnji dan: Prva nuklearna eksplozija na svijetu

Snaga eksplozije bila je oko 20 kilotona TNT-a, a nastao je krater širine 330 metara

Trinity. Pritscreen

A. M. / Avaz.ba

16.7.2020

Smatra se da je 16. jula 1945. godine čovječanstvo ušlo u nuklearno ili atomsko doba, jer je tog dana eksplodirala prva nuklearna bomba na svijetu. 

Riječ je o slavnom Manhattan projektu, američkom programu izrade nuklearne bombe. Drugi svjetski rat je u Evropi završio dva mjeseca ranije, ali se Japan još borio.

Projekt Manhattan bio je široko zasnovan i na njemu se užurbano radilo. Oko 129.000 ljudi bilo je angažovano oko tog projekta koji je držan u strogoj tajnosti. Kazna zatvora od 10 godina prijetila je onome ko oda bilo kakvu informaciju o projektu.

Nakon višegodišnjih priprema prva nuklearna bomba detonirana je u pustinjskom području američke savezne države New Mexico, tačnije oko 56 kilometara jugoistočno od gradića Socorro i oko 100 kilometara sjeverno od Alamogorda. Na tom mjestu danas se nalazi White Sands Missile Range, najveća vojna instalacija na području SAD-a.

Test pri kojem je detonirana prva nuklearna bomba imao je kodno ime Trinity (Trojstvo), a samu bombu nazivali su The Gadget (Sprava), kako se ne bi odalo stranim špijunima da je riječ o eksplozivnoj napravi. Bomba je postavljena na 30 metara visok metalni toranj, kako bi eksplodirala u zraku i tako smanjila radioaktivno zračenje. Snaga eksplozije bila je oko 20 kilotona TNT-a. Nastao je krater širine 330 metara. Oblak u obliku gljive dosegao je visinu od 12 kilometara.

Obavijest o uspješno obavljenoj eksploziji poslana je američkom predsjedniku Trumanu, koji je bio sa Staljinom na konferenciji u Potsdamu. Truman je spomenuo Staljinu da SAD sada ima “novo oružje neobično razorne snage”, no ovaj je bio nezainteresovan. Ispostavilo se da je za uspjeh američkog testiranja Staljin saznao još prije Trumana, preko sovjetskih špijuna koji su bili uključeni u Projekt Manhattan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.