PRIJE 96 GODINA

Na današnji dan rođen je Alija Izetbegović

Godine 1974. predsjednik SAD Ričard Nikson saopćio da će podnijeti ostavku zbog optužbi da je umiješan u aferu "Watergate"

Alija Izetbegović. Arhiv

A. J.

8.8.2021

Danas je nedjelja, 8. avgust, 220. dan 2021. Do kraja godine ima 145 dana.

Na današnji dan 117. godine je umro rimski imperator Marko Ulpije Trajan, posljednji rimski car koji je vodio osvajačke ratove. Tokom njegove vladavine od 98. do smrti Rimsko carstvo je dostiglo najveći teritorijalni obim, a historičari su procijenili da je u njemu tada živjelo oko 70 miliona stanovnika.


1786. - Francuski alpinista Mišel Gabrijel Pakar i njegov nosač Žak Balma prvi osvojili najviši vrh Evrope - Mon Blan.


1815. - Zbačeni francuski car Napoleon Prvi Bonaparta, na osnovu odluke pobjedničke koalicije, isplovio brodom ka britanskom ostrvu Sveta Jelena u Atlantskom okeanu, na kojem je u izgnanstvu proveo posljednjih šest godina života.


1883. - Rođen meksički revolucionar Emilijano Sapata, koji od 1910. kao vođa meksičkih seljaka stvarao burnu historiju meksičke revolucije.


1919. - Rođen italijanski filmski producent Dino de Laurentis, jedan od najuticajnijih evropskih sineasta 20. vijeka, u čijoj su produkciji nagradu "Oskar" osvojili filmovi "Gorak pirinač", "Kabirijine noći" i "Ulica".

1925. - U Bosanskom Šamcu rođen rahmetli Alija Izetbegović, bh. političar i državnik, prvi predsjednik Predsjedništva RBiH.

Nakon prvih višepartijskih Općih izbora u BiH 1990. godine, izabran je za predsjednika SR Bosne i Hercegovine kao predstavnik SDA.  Krajem 1990. Izetbegovic je izabran za predsjednika Predsjedništva BiH. Za člana Predsjedništva BiH biran je još dva puta: na prvim poslijeratnim izborima 1996. kada je izabran i za predsjednika Predsjedništva BiH na period od dvije godine i na drugim općim izborima u BiH septembra 1998.


1937. - Rođen američki filmski glumac Dastin Hofman, izuzetan tumač uloga senzibilnih, neurotičnih ljudi u potrazi za identitetom, dobitnik nagrade "Oskar" za uloge u filmovima "Kramer protiv Kramera" i "Kišni čovjek".


1940. - Njemačko ratno vazduhoplovstvo u Drugom svjetskom ratu počelo koncentrisane napade na britanske gadove.


1963. - U spektakularnoj "velikoj pljački voza" grupa britanskih kriminalaca upala u poštanski voz između Glazgova i Londona i opljačkala 2,6 miliona funti.


1967. - Ministri inostranih poslova Indonezije, Malezije, Singapura, Tajlanda i Filipina u Bangkoku potpisali sporazum o osnivanju političko-ekonomske grupacije ASEAN (Udruženje zemalja jugoistočne Azije), kojoj su kasnije pristupili Bruneji i Vijetnam.


1974. - Predsjednik SAD Ričard Nikson (Richard Nixon) saopćio da će podnijeti ostavku zbog optužbi da je umiješan u aferu "Watergate." Ostavku je podnio sutradan, postavši prvi američki predsjednik prinuđen na takav korak.


Afera "Watergate' se odnosi na prisluškivanje i provalu u sjedište nacionalnog odbora Demokratske stranke u hotelsko-stambenom kompleksu 'Watergate' u Vašingtonu.


1979. - Umro engleski pisac Nikolas Džon Tarni Monsara, najpoznatiji po romanu "Surovo more", živoj slici zbivanja na malom brodu u vrijeme rata.


1990. - Irak, sedam dana poslije okupacije Kuvajta, saopćio da je anektirao tu susjednu zemlju kao svoju 19. provinciju, a istog dana predsjednik SAD Džordž Buš poslao vojna pojačanja u Saudijsku Arabiju u okviru priprema za napad na Irak.


1994. - Lideri Jordana i Izraela otvorili prvi drumski granični prijelaz između te dvije bliskoistočne zemlje, učvrstivši okončanje 46-godišnjeg neprijateljstva.


2000. - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetio Muzej holokausta u Vašingtonu i izvinio se za zločine koje su pripadnici hrvatskog naroda počinili za vrijeme Drugog svjetskog rata.


2001. - U Ohridu parafiran "Okvirni dokument za prevazilaženje krize", koji su pripremili posrednici SAD i EU Džejms Perdju i Fransoa Leotar.


2006. - Arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan upućen na izdržavanje jednogodišnje kazne u makedonski zatvor "Idrizovo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.