NA DANAŠNJI DAN

Aleksander Fleming otkrio antibiotik penicilin

U bici na Somi u Prvom svjetskom ratu Britanci prvi put upotrijebili tenkove napravljene prema projektu Ernesta Swintona

Ad. A.

Fleming otrio dragocjeni lijek

Foto: Agencije


Danas je srijeda, 15. septembar, 258. dan 2021. Do kraja godine ima 107 dana.

U historiji brojni su događaji obilježili današnji dan, a rođene su neke od povijesnih ličnosti čiji su rad i djelovanje promijenili tokove čovječanstva.

Doglodilo se na današnji dan

1776. Tokom Američkog rata za nezavisnost britanske trupe pod komandom generala Williama Howea zauzele Njujork.

1810. U Meksiku počeo ustanak protiv španske vlasti, koji je s prekidima trajao do 1820, kada je proglašena nezavisnost Meksika od Španije.

1822. Britanske trupe zauzele Kairo, a Rabi-paša protjeran na Cejlon. Kairo je ostao pod britanskom kontrolom do 1922, kada je Egipat proklamovao nezavisnost, a grad postao prijestonica države.

1864. Tokom lova na jarebice, nesretnim slučajem se ubio engleski istraživač John Hanning Speke, prvi Evropljanin koji je u augustu 1858. vidio afričko jezero Viktorija, tvrdeći da je ono izvorište Nila.

1916. U bici na Somi u Prvom svjetskom ratu Britanci prvi put upotrijebili tenkove napravljene prema projektu Ernesta Swintona.

  • Egipatski komandant izvršio samoubistvo za vrijeme šestodnevnog rata

    Egipatski komandant izvršio samoubistvo za vrijeme šestodnevnog rata

    Foto: Agencije


1928. Aleksnder Fleming otkriva antibiotik penicilin.

1935. Njemački Reichstag na vanrednom zasjedanju u Nirnbergu donio zakon o oduzimanju državljanstva Nijemcima jevrejskog porijekla i zakon o zaštiti njemačke krvi i časti kojim je bilo zabranjeno sklapanje brakova između Nijemaca i Jevreja te zapošljavanje Nijemaca kod jevrejskih poslodavaca.

1949. Konrad Adenauer izabran za prvog kancelara Zapadne Njemačke, a Theodor Heuss za prvog predsjednika Republike.

1967. Komandant egipatskih snaga u šestodnevnom ratu s Izraelom u junu 1967. Abdel Hakim Amer izvršio samoubistvo. U tom ratu Izrael je gotovo uništio egipatsko vazduhoplovstvo, zauzeo Sinaj i prodro do Sueckog kanala.

1987. Njemački hakeri, poznati kao Haos klub, upali u kompjuterski sistem NASA i instalirali program nazvan trojanski konj.

1995. Pripadnici Petog korpusa Armije RBiH oslobodili Kulen-Vakuf

1997. U Sarajevu održan prvi sastanak Stalnog komiteta za vojna pitanja BiH.

1999. Vijeće sigurnosti UN-a odobrio formiranje međunarodnih snaga za Istočni Timor zbog talasa nasilja koji su izazvale proindonezijske snage nakon referenduma na kojem su se stanovnici te indonezijske pokrajine izjasnili za nezavisnost.

2001. Vođe talibana objavile sveti rat (džihad) protiv svake zemlje koja pomogne SAD-u u napadima na Afganistan.

2003. U požaru u najvećem zatvoru u Saudijskoj Arabiji, Al-Hairu u Riadu, poginulo 67, a povrijeđena 23 zatvorenika

Rođeni na današnji dan

1904. Rođen italijanski kralj Umberto II, posljednji vladar Italije koji je na prijesto stupio u maju 1946, poslije abdikacije svog oca Vittorija Emmanuela III. Abdicirao je mjesec kasnije, u junu 1946, kada su se Italijani na referendumu izjasnili za republiku.

1946. U San Sabi rođen Tommy Lee Jones, američki glumac.

Umrli na današnji dan

2005. Umro Aleksandar Ravlić, bh. novinar i fotograf.

2006. U Firenci umrla Oriana Fallaci, italijanska novinarka i nekadašnji ratni izvještač, poznata po beskompromisnim intervjuima sa svjetskim liderima i po provokativnim stavovima.

2011. U Sarajevu umro bh. književnik Nedžad Ibrišimović. Bio je predsjednik Društva pisaca BiH od 1993. do 2001. Od 1995. do 1998. bio je gl. i odg. urednik časopisa za književnost Život. Najpoznatije djelo “Vječnik”.

NA VRH

Podijeli članak na