NA DANAŠNJI DAN

Na svijet je došao slavni ruski pjesnik Sergej Jesenjin

Predsjednik Rusije Boris Jeljcin raspustio parlament pod optužbom da poslanici blokiraju ustavne reforme i izbore. Pobunjeni poslanici zabarikadirali se u zgradi parlamenta u Moskvi, odakle su istjerani uz pomoć vojske 4. oktobra

Ad. A.

Sergej Jesenjin

Foto: Agencije


Danas je utorak, 21. septembar, 264. dan 2021. Do kraja ima 101 dan.

U historiji brojni su događaji obilježili današnji dan, a rođene su neke od povijesnih ličnosti čiji su rad i djelovanje promijenili tokove čovječanstva.

Dogodilo se na današnji dan

1792. Na prvoj javnoj sjednici Konventa, revolucionarnog parlamenta, ukinuta monarhija u Francuskoj.

1938. Vlada Čehoslovačke prihvatila britansko-francuski plan o prepuštanju Sudetske oblasti nacističkoj Njemačkoj.

1939. Rumunski fašisti, pripadnici Gvozdene garde, ubili premijera Rumunije Armanda Kalineskua.

1949. U Kini formirana Centralna narodna vlada, s Mao Cedungom na čelu. Cedung 1. oktobra proglasio Narodnu Republiku Kinu.

1956. U atentatu smrtno ranjen nikaragvanski diktator Anastasio Somoza. Umro osam dana kasnije, naslijedio ga sin Luis.

1964. Malta postala nezavisna poslije 164 godine britanske vladavine.

1972. Predsjednik Filipina Ferdinand Marcos zaveo vanredno stanje u zemlji i stavio u zatvor na hiljade protivnika režima. Marcos ostao na vlasti do 1986.

 • U Kini formirana Centralna narodna vlada

  U Kini formirana Centralna narodna vlada

  Foto: Agencije


1973. Jugoslavija prekinula diplomatske odnose sa Čileom, 10 dana poslije puča generala Augusta Pinocheta, u kojem je ubijen predsjednik Salvador Allende.

1992. Meksiko i Vatikan uspostavili pune diplomatske odnose poslije 130 godina dugog prekida.

1993. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin raspustio parlament pod optužbom da poslanici blokiraju ustavne reforme i izbore. Pobunjeni poslanici zabarikadirali se u zgradi parlamenta u Moskvi, odakle su istjerani uz pomoć vojske 4. oktobra.

1996. Na aerodromu u Bogoti, u avionu predsjednika Kolumbije Ernesta Sampera, koji je bio spreman da poleti u SAD, poslije anonimne prijave, nađeno oko četiri kilograma heroina. Predsjednik osumnjičen za veze s narkomafijom, vlada saopštila da se radi o namještaljci.

1999. Na Tajvanu u zemljotresu poginulo više od 2.100 osoba, a povrijeđeno oko 8.700.

2003. Poslije 14 godina osmatranja planete Jupiter i njenih satelita, uništen posmatrački brod Galileo, dio programa NASA.

Rođeni na današnji dan

1452. Rođen italijanski vjerski i politički reformator Girolamo Savonarola, dominikanski redovnik koji je zbog sukoba s papom Aleksandrom VI spaljen kao jeretik 1498. Njegov lik inspirisao je mnoga književna djela i kontroverzne rasprave. Smatran mračnim fanatikom, ali i pretečom reformacije, mučenikom i svecem.

1867. Rođen američki političar Henri Luis Stimson, ministar rata SAD od 1911. do 1913. i od 1940. do 1945. Na njegovu preporuku predsjednik SAD Hari Truman je odlučio da u avgustu 1945. baci atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, premda je Japan praktično već bio poražen u Drugom svjetskom ratu.

1895. U Rjazanjskoj guberniji, u selu Konstantinovo, rođen ruski pjesnik Sergej Aleksandrovič Jesenjin. Život je okončao samoubistvom 27. decembra 1925, objesivši se o cijev centralnog grijanja u hotelu Anglater u Petrogradu.

 • Henri Luis Stimson

  Henri Luis Stimson

  Foto: Agencije


1909. Rođen ganski državnik i publicista Kvame Nkrumah, prvi premijer i predsjedik Gane, istaknuti borac protiv kolonijalizma i lider pokreta nesvrstanosti. Djela: "Autobiografija Kvame Nkrumaha", "Govorim o slobodi", "Afrika se mora ujediniti", "Neokolonijalizam, posljednji stadijum imperijalizma", "Kongoanski izazov", "Glas iz Gane", "Velika laž", "Tamni dani Gane", "Priručnik revolucionarne borbe", "Spektar crne moći".

Umrli na današnji dan

19. p.n.e. Umro Publije Vergilije Maron, pjesnik carskog Rima, autor nacionalnog junačkog epa “Eneida”. Smatra se najvećim pjesnikom antike i uzorom latinskog i zapadnoevropskog stvaralaštva. Dante ga je uzeo za vodiča kroz podzemlje u “Božanstvenoj komediji”.

1832. Umro škotski pisac Walter Scott, autor historijskih romana “Rob Roy”, “Ivanhoe”, “Waverley”. Skupljao i narodne pjesme i pisao epove iz historije Škotske. U engleskom prevodu objavio baladu “Hasanaginica”. Izvršio uticaj na evropski roman.

 • Walter Brennan

  Walter Brennan

  Foto: Agencije


1860. Umro njemački filozof Arthur Schopenhauer.

1974. Umro američki filmski glumac Walter Brennan, prvi glumac koji je dobio tri Oscara. Poznat prije svega po brojnim epizodnim ulogama u vesternima.

NA VRH

Podijeli članak na