NA DANAŠNJI DAN

Osnovana Barcelona, usvojena Rezolucija o podjeli Palestine, Rusi bombardirali Grozni

Edison je demonstrirao spravu koja bilježi zvuk. Petnaestak godina kasnije zamijenio ga je gramofon

Godine 1899. rođen je jedan od najuspješnijih nogometnih klubova na svijetu, omiljena Barsa. AGENCIJE

E. Š. / Agencije

29.11.2021

Na današnji dan davne 1877. godine Thomas Edison demonstrirao je prvi ručno pokretani fonograf - uređaj za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa. Zvuk je bio zabilježen na brazdi rotirajućeg valjka. Titranje igle, koja je klizila duž brazde, prenosilo se na membranu i pretvaralo u akustičke valove. Petnaestak godina kasnije zamijenio ga je gramofon.


Rođendan Barseloni

Na samom kraju 19. vijeka rodio se jedan od najvećih i najuspješnijih nogometnih klubova na svijetu Barcelona, a za sve je „kriv“ švicarski nogometni pionir Joan Gamper.


U Albaniji se danas slavi Nacionalni dan. ARHIVA

Sredinom 20. vijeka, tačnije 1944. godine Albanija je oslobođena od nacističke kontrole pa se 29. novembar slavio kao Nacionalni dan ili Dan oslobođenja. Godinu dana kasnije Jugoslaveni su ukinuli monarhiju i proglasili republiku.


Po prijedlogu Rezolucije započeo je prvi Palestinski rat 1947 - 1949.. ARHIVA

Godine 1947. posebna komisija Ujedinjenih naroda usvaja rezoluciju 181. kojom se predlaže plan podjele Palestine. Palestina je do današnjeg dana ostala jedno od najkompleksnijih političkih problema s kojim se svijet suočava. 

Sredinom sedamdesetih godina prošloga vijeka eruptirao je vulkan Kilauea na Havajima.


Napetost devedesetih

U prvoj polovni devedesetih godina prošlog stoljeća politička situacija bila je napeta širom svijeta između ostalog i u Čečeniji čiji je glavni grad Grozni na današnji dan bombardiran od strane ruskih snaga.


Popularnost knjige Hronike iz Narnije potvrđena je i u filmovanoj verziji. AGENCIJE

Rođendan na ovaj dan imaju austrijski fizičar Christian Doppler, pjesnikinja Louisa May Alcott, pisac C.S. Lewis ("Hronike iz Narnije") i glumica Kim Delaney.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.