NAUKA

Evropski svemirski brod se približio kometi

Historijski uspjeh

Srna

6.8.2014

 

Evropski svemirski brod "Rozeta" ušao je u danas u historiju kao prvi koji se približio jednoj kometi, što je veliki uspjeh desetogodišnje misije, od koje naučnici očekuju da će doprinijeti otkrivanju nekih tajni Sunčevog sistema.

"Rozeta", koju je Evropska svemirska agencija /ESA/ lansirala 2004. godine, putovaće zajedno sa kometom "67P/Čurjumov-Gerasimenko" oko Sunca i spustiće na nju sondu u novembru, što će biti manevar bez presedana.

Naučnici imaju na raspolaganju malo vremena da saznaju što više o kometi uz pomoć podataka koje će sakupiti "Rozeta" i njena sonda.

"Znamo kakav je oblik komete. Nismo još izmjerili njenu gravitaciju, ne znamo gdje joj je centar mase", izjavio je direktor leta Andrea Akomazo.

"Rozeta" je tokom približavanja kometi napravila snimke koji su otkrili da ona ima asimetričan oblik, sa dva segmenta spojena "vratom".

Naučnici se nadaju da će uz pomoć sonde moći da zavire u ovu astronomsku vremensku kapsulu, koja u sebi čuva tragove svijeta iz vremena kada je Sunčev sistem tek nastao.

"Rozeti" je bilo potrebno deset godina, pet mjeseci i četiri dana da stigne do komete dimenzija tri sa pet kilometara, koja je otkrivena 1969. godine.

Da bi se približio kometi, svemirski brod je obišao krug oko Sunca i proširio svoj spiralni kurs, a potom prošao pored Zemlje i Marsa radi podešavanja putanje.

Zbog dužine putovanja, "Rozeta" je bila uspavana 31 mjeseci, a brod je probuđen ranije ove godine.

Kometa se kreće prema unutrašnjem dijelu Sunčevog sistema brzinom od 55.000 kilometara na čas, a sa približavanjem Suncu biće sve aktivnija i emitovaće gasove koji mogu da otežaju predviđanje putanje za "Rozetu" i njenu sondu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.