NAUKA

U Australiji ulovljena golema, otrovna meduza

Nova vrsta zbunila stručnjake

(J. Be.)

11.8.2014

 


Na zapadnoj obali Australije naučnici su ulovili rijetku vrstu goleme, jako otrovne meduze. Nova vrsta zbunila je i stručnjake jer nema karakteristične tentakule, javlja The Guardian.

Keesingia gigas, vrsta je iz porodice meduza Irukandji koje obično nisu veće od nokta. Međutim, meduza koju su pronašli ima neobično velik klobuk, dugačak više od 50 centimetara. Njezini ubodi mogu uzrokovati bol, mučninu, a u ekstremnim slučajevima i zastoj rada srca.

Keesingia gigas prvi put snimljena 1980-ih

Meduza je snimljena još 1980-ih, međutim prvi put ju je 2013. ulovio morski istraživač John Keesing po kome je dobila ime. Novu snimku napravio je John Totterdell iz organizacije za zaštitu morskih organizama MIRG.

Naučnici vjeruju kako je moguće da meduza uobičajeno ima tentakule kao i sve druge meduze, ali da ih odbacuje u samoobrani.

- Meduze uvijek imaju tentakule... tako love svoju hranu. Mislim da ih vjerovatno ima i ova ali da su igrom slučaja fotografisani i ulovljeni primjerci koji su ih odbacili - rekla je Lisa - Ann Gershwin, direktorica Marine Stinger Advisory Services, koja ju je pronašla.

 

 

Meduze iz grupe Irukandji imaju jak otrov

Meduze iz grupe Irukandji pronađene su u vodama koje se protežu od Melbournea i Kalifornije na jugu do Walesa na sjeveru. Šesnaest vrsta među njima ima toliko jak otrov da mogu izazvati tzv. sindrom Irukandji koji može rezultirati cijelim nizom neugodnih pa i opasnih simptoma kao što su grčevi u mišićima, peckanje kože, glavobolja, mučnina, znojenje, povraćanje, povećan krvni pritisak i broj otkucaja srca.

Osim Keesingie gigas sve su vrlo malene - promjer im se kreće od pet do 25 milimetara. Imaju četiri tentakule čija dužina može dosegnuti jedan metar. Za razliku od ostalih meduza, imaju žarne stanice i na klobuku, a ne samo na tentakulama. Hrane se malim ribama.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.