NAUKA

Naučnici otkrili kako se regenerira rep guštera, što je dobra vijest i za ljude

Identifikovan genetski program koji izaziva rast novog tkiva

(A. Sm.)

23.8.2014

Kada gušter izgubi svoj rep, on opet naraste. Ali kako?
Naučnici su identificirali genetski program koji izaziva rast novog tkiva nakon što gušter žrtvuje svoj rep kako bi pobjegao od predatora. Odredili su gene koji su odgovorni za regeneraciju repa, a otkriće bi moglo dati važne informacije o tome kako regenerirati udove kod ljudi, piše Huffington Post.

Za potrebe studije istraživači su pobliže proučili otprilike 23 hiljade gena pronađenih u uzorcima repova zelenih guštera. Otkrili su da je najmanje 326 gena na određenim mjestima duž svakog repa bilo 'uključeno' tokom regeneracije, što sugerira da DNK ima genetski 'recept' za regeneraciju.

"Bili smo potpuno iznenađeni", rekao je koautor studije, doktor Kenro Kusumi, profesor na Univerzitetu u Arizoni.

"Očekivali smo da će cijela regeneracija biti fokusirana u vrhu rastućeg repa. Umjesto toga stanice su podijeljenje u različite 'džepove' uključujući mišiće, hrskavicu, leđnu moždinu i kožu dužinom cijelog repa", dodao je. A odatle bi stanice prerasle u novo tkivo kako bi se formirao novi rep.

"Regeneracija nije instantni postupak", rekla je koautorica Elizabeth Hutchins, apsolventica na univerzitetu, i objasnila kako je gušteru za regeneraciju funkcionalnog repa potrebno više od 60 dana.

Istraživači tvrde da bi njihovo otkirće moglo pomoći da se otvori put novim terapijskim tretmanima kod urođenih mana i povreda leđne moždine, a možda i artritisa. Gotovo svi od 326 istaknutih gena prisutni su i kod ljudi.

"Kao što svako ko boluje od artritisa zna, važan dio udova su zglobovi, koji su ublaženi određenim tipovima hrskavice. Gušteri puno te hrskavice uzgajaju u svojim regeneriranim repovima, a nadamo se da se taj proces može aktivirati za popravak artritisa kod ljudi", rekao je Kusumi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.