NAUKA

Prvi put uzgojen umjetni organ unutar živog organizma

Veliki izazov istraživača sa Univerziteta u Edinbourghu

(A. Sm.)

27.8.2014

Istraživači sa Univerziteta u Edinbourghu su prvi put u historiji uspjeli uzgojiti potpuno funkcionalan organ unutar živog organizma - uzgojili su timus, ili prsnu žlijezdu u tijelu laboratorijskog miša. Istraživači su do sada uspješno uzgajali organe in vitro, u dobro kontroliranim laboratorijskim okruženjima, ali uraditi takav poduhvat u kompleksnom životinjskom tijelu je posve drugi izazov.

Naučnici su reprogramirali gene u stanicama tkiva koje se regenerira i spojili ih sa potpornim stanicama. U ovom postupku nisu morali upotrijebiti dodatne elemente koji bi pomogli u izgradnji tkiva. Samo su injektirali stanice i čekali. Organ koji su dobili nije imao nikakva ograničenja u odnosu na 'prirodan' organ. Bio je potpuno iste veličine i podjednako učinkovit u proizvodnji T stanica kao 'pravi'.

Iako je riječ o velikom napretku, treba imati na umu da je organizam miša puno manje kompleksan od organizma čovjeka, a timus je jedan od najjednostavnijih organa kod bilo koje životinje. Ali, rezultati ovog istraživanja, objavljeni u Nature Cell Biologyju,  mogli bi otvoriti nove alternative transplantaciji organa. Pacijenti ne bi morali čekati donatore sa odgovarajućim tkivom, a ljudi, čiji je imunološki sistem oslabljen mogli bi se brže oporavljati. Naručivanje i 'uzgajanje' organa je još daleko, ali taj koncept više nije scenarij isključivo vezan uz filmove naučne fantastike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.