NAUKA

Fizičari ponudili novu teoriju o gradnji svjetskog čuda u Egiptu

Za ogromne blokove piramida bili su privezani drveni valjci

Redakcija

31.8.2014

Poznate piramide u Gizi i danas zaokupljaju pažnju egiptologa, koji tvrde da su one sagrađene u roku deset do 20 godina, ali nikada nisu mogli ponuditi nepobitne dokaze o tome kako je to napravljeno.

Najpopularnija je teorija prema kojoj su kameni blokovi iz obližnjeg kamenoloma dovučeni preko pijeska natopljenog vodom, što je smanjilo trenje između pijeska i blokova. No, ostaje pitanje kako su prenosili te silne količine vode.

Najnovije istraživanje fizičara Džozefa Vesta (Joseph West) s Univerziteta u Indijani ima sasvim drugačije objašnjenje. Vest tvrdi da su sa svih strana kamenih blokova bili privezani drveni valjci što je činilo osmerokutnu strukturu koju je bilo lakše prenositi s jednog mjesta na drugo.

Vest je sa svojim kolegama testirao ovu teoriju - oko kamenog bloka teškog 30 kilograma postavili su valjke i cijelu strukturu ojačali konopcem. Izračunali su i koliko im je snage potrebno za pomicanje ovog tereta. Zahvaljujući valjcima, teret se smanjio na svega 15 posto mase kamenog bloka, odnosno dok pomičete 30 kilograma, imate osjećaj da pomičete samo četiri kilograma tereta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.