NAUKA

Naučnici uzgajaju ribe koje hodaju po tlu

Dio studije je bilo i proučavanje istih riba u njihovom uobičajenom okruženju

(A. Sm.)

9.9.2014

Teorija evolucije kaže da su sve životinje koje hodaju po tlu evoluirale iz morskih životinja u nekoj tački daleke prošlosti.

Naučnici Univerziteta McGill su proveli studiju nad skupinom od 111 Nilskih mnogoperki, koje su isto tako poznate pod nazivom dinosaurske jegulje tako da su ih držali u vodi dubokoj svega 2,5 milimetara osam mjeseci.

Dio studije je bilo i proučavanje istih riba u njihovom uobičajenom vodenom okolišu.

Rezultati studije pokazali su da ribe koje su uzgojene na tek vlažnom tlu, mogu bolje hodati od onih koje su uzgajane u vodi te da su se njihova tijela prilagodila u manjoj mjeri na novi okoliš, omogućujući im da imaju fleksibilniji vrat, prenosi AOL.

- Čini se da je sasvim jasno da su okolišom uslovljene promjene uzrokovale njihov prelazak na kopno. Selektivni pritiscitad su uzrokovali te promjene i postali su fiksini u njihovom genomu tokom izrazitu dugog vremenskog perioda - pojasnila je Emily Standen, autorica studije sa Univerziteta Ottawa.

Nilska mnogoperka ima i pluća i škrge, što im omogućava da se kreću po kopnu i u vodi, a kretanje po kopnu im pomaže u periodima suše da dođu iz jednog izvora vode do drugog.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.